Mai multe persoane, între care și o româncă, au fost arestate în Grecia, iar altele sunt date în urmărire internațională, după ce acestea au fost acuzate că au creat o rețea internațională de trafic de persoane exploatate pentru prelevare ilegală de ovule sau folosite ca mame surogat, anunță presa elenă.
Au fost descoperite zeci de tinere din România, Ucraina, Republica Moldova, Albania, Bulgaria și Georgia în Creta ca fiind traficate. Cele mai multe dintre victime erau deja însărcinate.
Investigațiile sunt efectuate de către Direcția Procuraturii pentru Criminalitate Organizată cu sediul la Atena, cu asistența autorităților de poliție din Chania, Creta.
Cum funcționa ”fabrica de copii” ilegală
Medicul ginecolog, ea era "creierul" rețelei de trafic de copii care avea sediul în Chania.
Potrivit informațiilor furnizate de protothema.gr, femeia în vârstă de 73 de ani, care este reprezentant legal de fertilitate clinică, ar fi înființat, în colaborare cu angajații centrului pe care îl conducea, un "magazin de fațadă" pentru vânzarea și comercializarea de bebeluși, fiecare copil fiind vândut cu sume între 70 000 și 120 000 de euro.
Pe lista lor de clienți se aflau cupluri fără copii, cupluri de același sex sau bărbați singuri care doreau să devină părinți. După cum au explicat surse bine informate pentru protothema.gr, cei care doreau să cumpere un copil aveau o conviețuire virtuală cu femeile folosite ca mame surogat, femeile dădeau naștere copiilor și apoi renunțau la ei și divorțau.
Grupul era format dintr-un ginecolog în vârstă de 73 de ani, un embriolog, un biolog și alte trei femei care lucrau la clinica în cauză.
De asemenea, existau trei "brokeri" în Atena, Salonic și România și care aveau sarcina de a găsi femei, în principal din țările din Balcani și Europa de Est, și de a le convinge să coopereze cu districtul contra cost.
Profiturile organizației din activitatea lor infracțională erau de așa natură încât creaseră chiar și companii offshore pentru a gestiona banii câștigați fără a trezi suspiciuni.
Tinerele erau ținute în cel puțin 14 case, într-un mediu închis și controlat, unde rămâneau însărcinate și apoi, contra cost, nășteau bebelușii.
Printre arestările din Atena implică o româncă, asociată a rețelei, și o femeie care născuse un copil și care intenționa să meargă cu prima arestată la Salonic pentru a-l livra unui cuplu.