Exxon Mobil dă în judecată Uniunea Europeană în încercarea de a forța blocul comunitar să renunțe la noua sa taxă pe profit pentru companiile petroliere, potrivit unor rapoarte publicate miercuri, scrie euronews.com.
Gigantul petrolier american susține că Bruxelles-ul și-a depășit autoritatea legală prin impunerea taxei.
Companiile petroliere au înregistrat profituri record în acest an, beneficiind de creșterea prețurilor la energie care a contribuit la declanșarea unei crize a costului vieții în Europa.
Impozitul pe profiturile excepționale este „contraproductiv", descurajează investițiile și subminează încrederea investitorilor, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Exxon, Casey Norton.
El a avertizat că societatea petrolieră va lua în considerare taxa în deciziile viitoare privind canalizarea investițiilor de mai multe miliarde de euro în aprovizionarea și tranziția energetică a Europei.
„Dacă vom investi aici depinde în primul rând de cât de atractivă și de competitivă va fi Europa la nivel global", a spus Norton.
Financial Times a relatat prima dată despre acest proces miercuri.
Creșterea costurilor energiei afectează zeci de milioane de gospodării în UE
Mai multe state membre ale UE au introdus taxe excepționale pentru companiile de petrol și gaze naturale în încercarea de a limita profiturile excesive, de a contribui la protejarea populației împotriva prețurilor ridicate și de a contribui la diversificarea aprovizionării cu energie.
Aproximativ 80 de milioane de gospodării europene se străduiesc să se încălzească din cauza creșterii costurilor energiei, relatează Organizația Europeană pentru Cooperare în Știință și Tehnologie (COST).
Taxele pe profiturile excepționale impuse de Europa ar putea costa cel puțin 2 miliarde de euro până la sfârșitul anului 2023, a declarat în decembrie Kathryn Mikells, directorul financiar al Exxon.
Exxon a precizat că a investit 3 miliarde de euro în ultimul deceniu în proiecte de rafinării în Europa.
Proiectele o ajută să livreze mai multe produse energetice într-un moment în care Europa se luptă să își reducă importurile din Rusia, a precizat compania.
„Vom continua să lucrăm cu liderii UE pentru a aborda aceste probleme. O politică chibzuită este esențială", a declarat compania.