Bursele europene și asiatice se prăbușesc pe măsură ce tarifele comerciale introduse de președintele american Donald Trump continuă să-și facă efectele.
Piața din Hong Kong a scăzut cu aproape 13 la sută, iar cea jponeză s-a deschis cu o scădere de 8 la sută. Scăderi de până la 7 la sută sunt și la bursele din Germania. Pierderi importante au fost înregistrate și în Coreea de Sud, Hong Kong, Taiwan sau Australia.
Donald Trump: „Uneori trebuie să iei un tratament pentru a te vindeca”
Duminică, Trump și-a reiterat hotărârea privind tarifele. Vorbind cu reporterii la bordul Air Force One, el a declarat că nu dorește ca piețele globale să scadă, adăugând: „Uneori trebuie să iei un tratament pentru a te vindeca”.
El a asigurat că țara sa este „mult mai puternică” de la anunțul acestor măsuri și a subliniat că scăderea piețelor nu a fost o dorință deliberată din partea sa.
„Dar vreau să rezolvăm deficitul pe care îl avem cu China, cu Uniunea Europeană și cu alte țări”, a motivat Trump.
Incertitudinea pe piețe duce la aceste prăbușiri
Indicele Nikkei din Tokyo a pierdut aproape 8% la scurt timp după deschiderea pieței, iar tranzacțiile futures pentru indicele de referință au fost suspendate pentru scurt timp. Acesta a închis în scădere cu 7,8%, la 31.136,58.
Printre cei mai mari perdanți s-a numărat Mizuho Financial Group, ale cărui acțiuni au scăzut cu 10,6%. Acțiunile Mitsubishi UFJ Financial Group au pierdut 10,2%, investitorii intrând în panică cu privire la modul în care războiul comercial ar putea afecta economia globală.
„Ideea că există atât de multă incertitudine cu privire la modul în care se vor desfășura aceste tarife, aceasta este ceea ce determină cu adevărat această prăbușire a prețurilor acțiunilor”, a declarat Rintaro Nishimura, asociat la Asia Group.
Piețele chineze s-au prăbușit
Piețele chineze nu urmăresc adesea tendințele globale, dar și acestea s-au prăbușit. Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 12,4% până la 20.022,82, în timp ce indicele Shanghai Composite a pierdut 8,4% până la 3.059,94. În Taiwan, indicele Taiex s-a prăbușit cu 9,7%.
Piețele au fost închise vineri în China, iar Kenny Ng Lai-yin, strateg la Everbright Securities International, a declarat că mișcările mari ar putea reflecta o recuperare a scăderilor de vineri.
Gigantul comerțului electronic Alibaba Group Holdings a scăzut cu 9,9%, iar Tencent Holdings, un alt gigant tehnologic, a pierdut 13%.
Kospi din Coreea de Sud a pierdut 5,6%, ajungând la 2.328,20, în timp ce S&P/ASX 200 din Australia a pierdut 4,2%, ajungând la 7.343,30, revenind după o pierdere de peste 6%.
Asia, extrem de dependentă de exporturi
Asia este extrem de dependentă de exporturi, iar o mare parte se îndreaptă către Statele Unite.
„Dincolo de prăbușirea pieței, cea mai mare îngrijorare este impactul și potențialele crize pentru economiile mici și dependente de comerț, astfel încât este esențial să vedem dacă Trump va ajunge în curând la acorduri cu majoritatea țărilor, cel puțin parțial”, a declarat Gary Ng de la Nataxis.
Ratele de schimb, de asemenea, au fluctuat. Dolarul american a scăzut la 145,52 yeni japonezi de la 146,94 yeni. Yenul este adesea privit ca un refugiu sigur în perioade de turbulențe. Euro a crescut la 1,1000 dolari de la 1,0962 dolari.
Oscilații bruște în zilele și săptămânile următoare
Observatorii pieței se așteaptă ca investitorii să se confrunte cu mai multe oscilații bruște în zilele și săptămânile următoare, o rezolvare pe termen scurt a războiului comercial părând puțin probabilă.
Nathan Thooft, director de investiții și manager principal de portofoliu la Manulife Investment Management, a declarat că este probabil ca mai multe țări să răspundă Statelor Unite cu tarife. Având în vedere numărul mare de țări implicate, „în opinia noastră, va fi nevoie de o perioadă considerabilă de timp pentru a trece prin diferitele negocieri care vor avea loc probabil”.
„În cele din urmă, părerea noastră este că incertitudinea și volatilitatea pieței sunt susceptibile de a persista pentru o perioadă de timp”, a spus el.
O mare temere: războiul comercial ar putea provoca o recesiune globală
Statele Unite și China sunt cele mai mari două economii ale lumii, iar o mare temere este că războiul comercial ar putea provoca o recesiune globală. În acest caz, prețurile acțiunilor scad și mai mult.
„Nu vreau nicio cădere (pe nicio piață). Dar uneori trebuie să iei un tratament pentru a te vindeca”, a spus Trump, referindu-se la dependența economiei americane de importuri.
„Singura modalitate de a rezolva această problemă sunt tarifele”, a adăugat liderul de la Casa Albă.
Donald Trump: „Europa a făcut avere pe spatele nostru și ne-a tratat foarte rău”
Trump a asigurat că a vorbit în weekend „cu mulți europeni, asiatici, din întreaga lume. Toți sunt disperați să ajungă la un acord”.
Întrebat despre posibilitatea de a negocia o zonă fără taxe vamale cu Europa, așa cum a sugerat consilierul său Elon Musk, Donald Trump a repetat că, în opinia sa, „Europa a făcut avere pe spatele nostru și ne-a tratat foarte rău”.
Tarife deosebit de severe pentru țările asiatice
Tarifele sunt deosebit de severe pentru țările asiatice cu economii de export puternice. Potrivit rapoartelor, Trump a impus tarife de 46% pentru Vietnam și 37% pentru Bangladesh - două țări care au devenit centre de producție pentru multe mărci americane
De exemplu, companii precum Nike și Lululemon fabrică produse în Vietnam, în timp ce Bangladesh exportă anual în SUA articole de îmbrăcăminte în valoare de 8,4 miliarde de dolari.
Înrăutățind lucrurile, China a reacționat agresiv la tarifele lui Trump prin impunerea propriilor tarife de 34% pentru toate produsele americane. Această escaladare a sporit temerile că cele mai mari două economii ale lumii intră într-un război comercial dăunător, cu consecințe globale.