Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Opozanta lui Putin, eliminată din cursa prezidențială. Ekaterina Donțova a explicat cum a fost împiedicată să se înscrie la alegeri

Ekaterina Dunțova, o figură proeminentă în politica rusă de opoziție, și-a câștigat notorietatea prin candidatura sa la funcția de președinte al Federației Ruse. Deși a fost eliminată din cursa electorală, povestea ei rămâne una de curaj și rezistență împotriva unui sistem politic autoritar. De asemenea, Dunțova a fost inclusă pe lista „agenților străini” din Rusia, iar acum încearcă să-și formeze propriul partid politic, „Răsărit”. 

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Euronews România, Ekaterina Dunțova a explicat ce înseamnă democrația originală, rusească, dar și cum este să fii opozantă în Rusia și ce trebuie să facă pentru a nu fi arestată. Ekaterina Dunțova a mai povestit și cum este pregătită pentru momentul în care i se poate bate la ușă pentru percheziții ori chiar arest.  

Motivul oficial al eliminării din cursa electorală

Conform declarațiilor Ekaterinei Dunțova, ea a fost eliminată din cursa prezidențială din motive birocratice. Comisia Electorală Centrală a invocat faptul că nu a înregistrat corect listele de susținători și că nu a urmat procedurile stricte în ceea ce privește adunările publice. 

Ekaterina Dunțova, opozantă din Rusia: „Eu sunt o fatalistă, așa că, decizia pe care am luat-o a avut un motiv predestinat. De altfel, eu și echipa noastră am făcut tot ce ne stă în putere. Dar, desigur, am avut termene scurte, resurse limitate, însă și foarte multă dorință și credință că totul va reuși. Din păcate, se pare, povestea mea care ieșea în evidență nu putea rămâne neobservată. Desigur, au mai fost și acele solicitări ale Comisiei Electorale Centrale după organizarea grupului de inițiativă. Evident, am anunțat din timp colectarea semnăturilor electronice ale celor care erau dispuși să mă susțină. La sfârșitul lui decembrie, erau deja mai mult de 180 de mii de semnături. Aveam o bază de semnături destul de mare.” 

Pe lângă motivele formale, Dunțova consideră că tinerii politicieni care aduc alternative reale regimului sunt percepuți ca o amenințare pentru Vladimir Putin și sistemul său. 

Ekaterina Dunțova, opozantă din Rusia: „Neoficial, a existat inițial un plan (al puterii) că va fi un anumit număr de candidați. Evident, candidați care sunt mai în vârstă, pentru că în aceste vremuri orice tânăr iese în evidență, iar dacă ar fi apărut o alternativă care să iasă în evidență, exista probabilitatea ca acea persoană să adune multe semnături și, prin urmare, la alegeri să obțină rezultate semnificative. Dar totul trebuia să se desfășoare după un plan, trebuiau să fie doar reprezentanți ai partidelor oficiale. Și este clar că nu m-au lăsat mai întâi pe mine, apoi pe Boris Nadejdin (opozan rus, n.red.), în ciuda faptului că au fost adunate semnături, iar echipa noastră l-a ajutat să strângă semnături. Ei bine, totul trebuie să fie conform planului.  Cum se spune, ”în Bagdad, trebuie să fie liniștite.”

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews România:Credeți că are vreo legătură cu Vladimir Putin?”

Ekaterina Dunțova, opozantă din Rusia: „Așadar, nu cred că Vladimir Putin a dat ordine directe pentru a nu mă lăsa să particip la alegeri, ci mai degrabă este o dorință (a Comisiei Electorale, n.red.) de a se arăta deosebit de conștiincioasă și de a asigura că funcționează scenariul planificat.

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews România: „Pentru că vorbim despre Vladimir Putin, el a împlinit recent 72 de ani. Ce i-ați ura?” 

Ekaterina Dunțova, opozantă din Rusia: „Nu pot să-i urez nimic unei persoane pe care nu o cunosc personal. Dar cred că orice persoană care acum împărtășește valorile despre care vorbim, și anume este vorba de pace, ar trebui să facă tot posibilul pentru pace. I-aș ura să oprească moartea oamenilor.”  

Moștenirea lui Vladimir Putin 

În opinia Ekaterinei Dunțova, moștenirea lui Vladimir Putin după 25 de ani de putere este devastatoare. Opoziția a fost eliminată aproape complet, iar orice formă de disidență este suprimată. Rusia nu mai are mass-media independentă, sistemul judiciar este corupt, iar legile represive împotriva „agenților străini” și „discreditării armatei” sunt folosite pentru a închide disidenții politici.

Ekaterina Dunțova, opozantă din Rusia: „Avem un peisaj politic devastat, întreaga opoziție a fost complet eliminată, orice muguri noi care apar sunt imediat distruși. Nu avem mass-media independentă pe teritoriul Rusiei, nu avem tribunale corecte, nu avem încredere în instituțiile de aplicare a legii, avem multe legi represive care încalcă drepturile cetățenilor. Avem sute de oameni închiși pentru că au spus anumite cuvinte, sunt disidenți politici. Moștenirea nu este una pozitivă din punctul meu de vedere. Desigur, evaluez situația din propria perspectivă. 

Să vorbim și despre ce discutăm constant noi în opoziție, acum este numită opoziție, deși nu-mi place acest termen pentru că atunci când opoziția ajunge la putere, cei care ocupă acum poziții de putere devin opoziție.” 

Partidul „Răsărit”, Speranța unei uniri a opoziției în Rusia

În ciuda obstacolelor, Ekaterina Dunțova continuă să lupte pentru un viitor mai democratic în Rusia. În prezent, ea încearcă să înregistreze partidul „Răsărit”, o platformă politică ce reunește susținătorii săi și alți cetățeni care doresc schimbări politice. Deși șansele de a fi recunoscut oficial sunt mici, Dunțova subliniază că această comunitate de oameni hotărâți nu se va destrăma indiferent de decizia autorităților. 

Ekaterina Dunțova, opozantă din Rusia: „Acum obiectivul nostru principal este înregistrarea partidului „Răsărit”. Șansele sunt foarte mici, dar candidatura mea a stimulat oamenii să se unească, să înțeleagă că nu sunt singuri, că sunt foarte mulți care doresc pace și fericire pentru țara noastră. Susținătorii noștri s-au văzut, s-au întâlnit la cozi, în fața birourilor de colectare a semnăturilor. A fost vorba de birourile mele, apoi cele ale lui Nadejdin (alt opozant rus, n.red.). Și, desigur, această unire nu putea fi abandonată, așa că s-a luat decizia de a se crea partidul politic „Răsărit”. 

Este, probabil, singura posibilitate sigură acum, oricât de ciudat ar suna. Această organizație, comunitate nu poate fi declarată ca fiind extremistă, nici agent străin și așa mai departe pentru că noi acționăm în cadrul legilor federale. Și, desigur, această unire nu putea fi abandonată, așa că s-a luat decizia de a se crea partidul politic „Răsărit”. Este, probabil, singura posibilitate sigură acum, oricât de ciudat ar suna. Această organizație, comunitate nu poate fi declarată ca fiind extremistă, nici agent străin și așa mai departe pentru că noi acționăm în cadrul legilor federale. 

Desigur, nu pot spune că dacă partidul nostru nu va fi înregistrat, comunitatea se va destrăma. Cu siguranță nu. Pentru că oamenii nu s-au adunat degeaba. Probabil că acesta este principalul obiectiv și principalul rezultat al candidaturii mele, că oamenii s-au regăsit în această comunitate.” 

Ce ar face Ekaterina Dunțova dacă ar ajunge la putere 

Ekaterina Dunțova afirmă că, dacă partidul „Răsărit” ar ajunge la putere, unul dintre primele sale obiective ar fi abolirea legilor represive din Rusia. Acestea includ legile care permit încarcerarea pentru critici la adresa armatei sau pentru etichetarea oamenilor ca „agenți străini”. 

Ekaterina Dunțova, opozantă din Rusia: „Putem vorbi despre partid și despre puterea legislativă. Dar am fost întrebată ce aș face ca președinte. Evident, aș lua imediat decizia de a amnistia disidenții politici. Amnistia nu este însă de competența Dumei de Stat. Duma de Stat adoptă legi. Așa că, dacă vorbim despre partid, evident, partidul ar pleda pentru abolirea tuturor legilor represive despre „agenții străini”, despre „știrile false despre armată”, despre „discreditarea armatei” și multe altele. Aceste legi permit acum trimiterea nejustificată a oamenilor la închisoare pentru termene absurd de lungi.” 

Tot mai mulți cetățeni ruși își doresc încheierea războiului cu Ucraina 

Ekaterina Dunțova a precizat că numărul rușilor care își doresc încheierea războiului este în creștere. Dacă la început doar 20% dintre cetățeni doreau o oprire rapidă a conflictului, această cifră a crescut considerabil, ajungând aproape de 50%. Chiar și mulți dintre cei care sprijină politicile lui Vladimir Putin consideră acum că războiul ar trebui să se termine cât mai repede. 

Ekaterina Dunțova, opozantă din Rusia: „Conform sondajelor, numărul celor care își doresc ca acest conflict să se încheie, chiar dacă mulți dintre ei susțin politica lui Vladimir Putin, este în creștere. Din ce în ce mai mulți spun că războiul ar trebui să se termine cât mai repede. Dacă înainte acest procent era de aproximativ 20%, acum această cifră este în creștere constantă. Ai se pare că este deja aproape de 50% sau chiar mai mult.” 

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews România: „Iar restul, de ce susțin războiul și pe Vladimir Putin, așa cum ați spus” 

Ekaterina Dunțova, opozantă din Rusia: „Nu au alternativă. Este dorința de autoconservare. Când ești împreună cu un număr mare de oameni, te simți în siguranță, pentru că dacă ei au dreptate, atunci și tu ai dreptate alături de ei. Și această forță pe care ei o reprezintă te protejează de ceva. Mulți oameni nu înțeleg legătura cauză-efect și mereu dau vina pe altcineva, în afară de liderul țării, pentru eșecuri sau pierderi. Și chiar și la nivel personal, când suferă familia lor, ei preferă să dea vina pe niște lideri abstracți care au luat decizii greșite, mai degrabă decât pe șeful statului, care a luat acea decizie inițial.” 

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews România: „Credeți că există un cult al personalității lui Putin?” 

Ekaterina Dunțova, opozantă din Rusia: „Bineînțeles, într-o anumită măsură există. Fără asta nu se poate. Acest cult al personalității s-a format de-a lungul anilor prin intermediul presei federale și prin Verticala Puterii (sistem de conducere impus de Putin, n.red.), inclusiv prin distrugerea autoguvernării locale. Totul începe la nivel local, atunci când oamenii pot lua decizii pentru ei înșiși. Dar când li se ia această posibilitate, de a alege primarul, de a vota în mod corect pentru propriii deputați, de a-și rezolva problemele din cartier, când deciziile sunt luate în locul lor, ei devin, în parte, infantili. Dorința lor de a participa la orice se oprește complet. Ei spun: „Nu ne atingeți, avem o casă, un loc de muncă, un frigider în care avem ce pune, și nu ne mai pasă de nimic altceva.”

Cum ar arăta Rusia fără Vladimir Putin

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews România: „Și cum vedeți Rusia viitorului fără Putin?”

Ekaterina Dunțova, opozantă din Rusia: „Sunt pentru schimbarea puterii. Iar Rusia nu își va înceta brusc existența doar pentru că va avea un alt președinte. Sper că în viitor țara noastră va reveni pe calea cooperării și relațiilor prietenoase, în primul rând cu Europa. Integrarea care a început la începutul anilor 2000, la care speram și noi pentru a deveni un spațiu economic și cultural unificat (cu Europa, n.red.), a făcut pași importanți în această direcție. Acum Rusia este complet exclusă am putea spune din comunitatea mondială, cu excepția țărilor din Africa, India, China și alte țări care ocupă o poziție destul de ambiguă pe scena internațională. De aceea, sper că în viitor vom reuși să construim relații care să aducă beneficii întregii lumi și, desigur, cetățenilor noștri în primul rând.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE