Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Ce a promis Suedia că va face dacă România ratează aderarea la Schengen

Ambasadoarea Suediei în România, Therese Hydén, a dat asigurări, într-un interviu în exclusivitate pentru Euronews România, că Suedia va continua demersurile pentru ca România să își continue parcursul pentru intrarea în Schengen, după 1 ianuarie. De la începutul anului viitor, președinția Consiliului va fi preluată de Suedia. Interviul fost realizat înaintea Consiliului JAI de pe 8 decembrie.

Vom vedea ce se întâmplă la întâlnirea de la finalul săptămânii. Din păcate, din ceea ce am auzit, nu s-a ajuns încă la o înțelegere deplină. Știu că România a muncit mult pentru a convinge țările membre, iar Suedia a luat parte la toate evaluările care au avut loc în octombrie și în noiembrie cu experții”, a declarat ambasadoarea Suediei.

„Cred că a fost important pentru noi să avem parte de o înțelegere cu privire la capacitatea României. Acum așteptăm întâlnirile, iar Suedia va avea președinția Consiliului Uniunii Europene. Vom fi gata să facem ce trebuie făcut, dacă lucrurile nu ajung la o finalizare sub președinția cehă. Vom fi acolo începând cu 1 ianuarie pentru a pune lucrurile în mișcare”, a mai spus Therese Hydén.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, i-a transmis o scrisoare deschisă lui Gerhard Karner, omologul austriac, în care îşi exprimă "profunda indignare" faţă de votul din Consiliul JAI împotriva aderării României la spaţiul Schengen, după ce anterior, la Viena, a dat asigurări că este "un prieten al României".

"Vă scriu (...) pentru a-mi exprima profunda indignare faţă de votul dumneavoastră din Consiliul JAI, împotriva aderării României la spaţiul Schengen, asta după ce pe 23 noiembrie la Viena, în prezenţa colegilor noştri, îmi dădeaţi asigurări că sunteţi 'un prieten al României', iar poziţia dumneavoastră nu este împotriva României ci împotriva unui sistem nefuncţional care nu trebuie extins cu niciun stat", afirmă Lucian Bode, în scrisoarea postată luni pe pagina sa de Facebook.

El adaugă că este o decizie "nedreaptă, injustă, fără nicio justificare reală", care creează la nivelul UE prejudicii uriaşe şi un precedent periculos în actualul context geopolitic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE