Într-un interviu pentru Euronews România, Ilie Bolojan, președintele interimar al Partidului Național Liberal (PNL), a detaliat viziunea sa pentru reforma statului și a lumii politice, subliniind că schimbările profunde sunt esențiale pentru a recâștiga încrederea românilor. Liderul liberal a discutat despre planurile partidului pentru alegerile parlamentare și prioritățile strategice pentru România.
Ilie Bolojan consideră că prima etapă a reformei statului trebuie să fie schimbarea clasei politice. În acest sens, a reiterat importanța reducerii numărului de parlamentari, amintind de referendumul validat de cetățeni și de scăderea populației
Ilie Bolăjan, președinte interimar al Partidului Național Liberal: „Statul trebuie reformat în așa fel încât să fie unul eficient și să nu mai risipească banii românilor. Dar ca să faci asta, prima dată trebuie făcută reforma lumii politice, pentru că dacă nu o faci, n-ai autoritatea nici morală și nici cea decizională, de afacere. De aceea am propus reducerea numărului de parlamentari, pentru că Parlamentul poate funcționa la fel de bine cu mai puțini parlamentari. Avem un referendum valid, avem o scădere de populație care oricum impune reducerea numărului de parlamentari și deci arătăm că cel mai important for al României a înțeles despre ce este vorba. (...)”
Economisirea banilor publici și investiții în sănătate și educație
Liderul PNL a evidențiat faptul că statul cheltuiește prea mult pe funcționarea proprie, în detrimentul serviciilor esențiale:
Ilie Bolăjan, președinte interimar al Partidului Național Liberal: „A doua chestiune este reforma statului. Românii au foarte puțină încredere în lumea politică pentru că văd că în timp ce foarte mulți oameni o duc greu și au efectiv greutăți în traiul de zi cu zi, cei care sunt în fruntea unor instituții practic nu justifică aceste salarii. Și atunci cred că se impune reducerea numărului de de ministere, de agenții. Putem funcționa cu mult mai puține. Reducerea numărului de secretari de stat cred că avem vreo 150. Dacă sunt 50-70, este suficient că acum uneori nu mai încap în birouri. (...) Statul nostru este un stat care cheltuie prea mult din puținul care îl are ca să funcționeze, iar acești bani economisiți vor fi duși în serviciile de bază dacă vrem să le avem mai bune. Nu știu, sănătate, educație, de exemplu.”
Viziunea pentru o guvernare de coaliție
Cu privire la alegerile parlamentare, Ilie Bolojan anticipează un vot dispersat care va impune formarea unei coaliții guvernamentale. El a subliniat importanța stabilirii unor obiective clare și a unei strategii bine definite pentru ca o astfel de coaliție să funcționeze eficient.
Ilie Bolăjan, președinte interimar al Partidului Național Liberal: „Votul va fi pulverizat, cât va lua fiecare partid, nu am cum să știu în momentul de față. Vedeți ce diferențe au fost între sondaje, între exit-polul și rezultatele finale, dar cu siguranță va fi o coaliție. E puțin probabil să fie din două partide, pentru că uitați-vă cum am mers voturile la candidații la la alegerile prezidențiale, și atunci această coaliție care se va forma, dacă vrea să dea ceva rezultate, trebuie să stabilească ce vor să facă, în cât timp vor, să facă texte de lege, pentru că altfel avem o experiență în România. Viața coalițiilor nu este foarte lungă și dacă nu stabilesc toate detaliile, apar tot felul de diferite abordări între partide. PNL cred că e bine să participe într-o coaliție de guvernare, de modernizare a României, pentru că are o expertiză mare în acest sens. (...) E foarte bine ca PNL să fie în guvernare.”
Ilie Bolăjan: „Campania electorală trebuie să respecte legea”
Despre convocarea ședinței CSAT, Bolăjan a precizat că nu deține informațiile care să justifice convocarea acesteia, adăugând că nu ar dori să comenteze pe teme speculative.
Ilie Bolăjan, președinte interimar al Partidului Național Liberal: „Eu nu am datele care stau la baza convocării acestei ședințe și nu știu care sunt elementele pe care participanții le au la dispoziție ca să ia anumite decizii. Și n-aș vrea să fac niște comentarii pe chestiuni de supoziție, pentru că m-aș hazarda să fac tot felul de lucruri care care nu sunt în regulă. Din punctul meu de vedere, într-o campanie electorală trebuie să încerci să-ți derulezi toată activitatea cu respectarea prevederilor legale, de la finanțarea campaniei până la numărătoarea voturilor ș.a.m.d.”
Renumărarea voturilor, o provocare logistică
În privința cererii Curții Constituționale de a renumăra voturile, Ilie Bolăjan a declarat că nu are informații suficiente pentru a înțelege motivele din spatele acestei solicitări.
Ilie Bolăjan, președinte interimar al Partidului Național Liberal: „Nu știu ce dovezi sunt depuse, care au stat la baza acestei cereri de renumărare, pentru că am văzut această chestiune în comunicatul de presă. Problema fizică este că e foarte greu ca în 24 de ore, dacă nu imposibil, să numeri la nivel central câteva milioane de voturi. Deci este foarte puțin probabil ca acest termen să poată fi respectat. Ori știți, aici trebuie avut grijă când ai o sentință, indiferent de ce fel, că este o sentință într-un proces mic, că este o sentință într-o proces mare, că este o lege pe care o dai. Dacă o lege pe care o dai, de exemplu, nu poate fi pusă în practică, în mod evident nu o va respecta nimeni dacă nu poate fi pusă practică și atunci nu este în regulă.”