Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EURO 2024. Istoria sumbră a stadionului din Berlin. Cu o capacitate de peste 70.000 de locuri, arena a fost construită de naziști

Cu o capacitate de peste 70 de mii de locuri, Stadionul Olimpic din Berlin va găzdui, în această seară, finala Campionatului European, dintre Spania și Anglia.

Arena are însă o poveste aparte: a fost construită în anii '30, în timpul regimului nazist condus de Adolf Hitler, special pentru Jocurile Olimpice de vară din 1936.

Stadionul a rezistat celui de-al doilea Război Mondial și a devenit treptat un simbol al Germaniei democratice.

Construit special pentru Jocurile Olimpice de vară din 1936, Olympiastadion, adică Stadionul Olimpic din Berlin poartă încă urmele trecutului nazist.

”Când orașul a fost bombardat, vizate erau mai ales zonele construite în centrul Berlinului. Iar Stadionul Olimpic, la fel ca acum, era destul de departe de acele zone. Deci, credem că a rezistat din întâmplare, în mare parte. A supraviețuit perioadei de după război și pentru că autoritățile britanice care controlau această parte a Berlinului, Berlinul de Vest pe atunci, nu au simțit că stadionul avea aceeași importanță precum alte clădiri naziste.”, a declarat Ryan Balmer, ghid turistic în Berlin.

Jocurile Olimpice din 1936 au intrat în istorie

Cu Adolf Hitler implicat personal în proiectarea și construirea arenei, Jocurile Olimpice din 1936 au intrat în istorie.

Sub privirile dictatorului nazist, atletul american de culoare Jesse Owens a fost declarat cel mai bun sportiv al competiției, cu patru medalii de aur câștigate.

”Vedem stadionul ca pe o clădire nazistă, dar o vedem și ca, știți, un stadion asociat cu renașterea Germaniei de Vest, reabilitarea Germaniei de Vest în perioada de după război. Și avem exemplul Cupei Mondiale din 1974 și, mai ales, Cupei Mondiale din 2006.”, a mai spus Balmer.

Cu o capacitate de peste 70 de mii de locuri, Olympiastadion găzduiește evenimente sportive majore, dar și concerte. Pe acest stadion își joacă meciurile de pe teren propriu echipa Hertha Berlin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE