Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Euro 2024, în cifre. 50 de meciuri jucate, 10 autogoluri și șase jucători cu câte trei goluri marcate

50 de meciuri disputate până acum, printre care și patru ale naționalei României. Jucători care au confirmat așteptările, alții care au surprins lumea fotbalului, dar și dezamăgiri. EURO 2024 se apropie de final.

Mâine seară vom afla și noua campioană europeană: Spania și Anglia vor lupta pentru mult râvnitul trofeu, la Berlin. Până atunci, jurnalistul Eduard Popescu ne prezintă cele mai interesante statistici ale turneului final din Germania. 

Cei mai buni jucători la Euro 2024

O statistică foarte interesantă avem în cazul celor mai buni marcatori. În primul rând, Euro 2024 a adus un număr record de autogoluri, zece până acum. Titlul de golgeter se împarte momentan între șase jucători, fiecare cu câte trei goluri marcate. Harry Kane și Dani Olmo vor juca și în finală, astfel că au șansa de a se distanța în acest clasament. În caz contrar, trofeul Gheata de Aur se va împărți între toți cei șase jucători de pe listă. Printre ei și olandezul Cody Gakpo sau neamțul Jamal Musiala.

Chiar dacă nu a impresionat la acest turneu final și a marcat un singur gol, și acela din penalty, Kylian Mbappe este, cel puțin până la momentul finalei, cel mai rapid jucător de la Euro. Superstarul francez a alergat cu 36,5 km/h și l-a devansat pe spaniolul Ferran Torres, care a atins 36 de km/h. În clasament apar și trei jucători care au alergat cu o viteză de 35,8 km/h: ibericul Nico Williams, germanul Leroy Sane și românul Valentin Mihăilă.

Cele mai multe șuturi pe spațiul porții au fost trimise de atacantul naționalei Germaniei, Kai Havertz, 11. Urmează în clasament Kylian Mbappe și Cristiano Ronaldo, cu câte nouă șuturi cadrate, iar Gapko și Lukaku au încheiat competiția cu câte opt șuturi pe spațiul porții. 

Ne uităm și peste prestația portarilor și observăm că georgianul Giorgi Mamardashvili a avut cele mai multe intervenții salvatoare, nu mai puțin de 29. Urmează olandezul Verbruggen, cu 18 intervenții, și apoi, cu câte 16 parade, francezul Mike Maignan și românul Florin Niță. 

Fără să fi reușit vreun gol la al șaselea său turneul final de Campionat European, Cristiano Ronaldo a fost surprins de opt ori în ofsaid. Este urmat în această statistică de Cody Gakpo, cu șase ofsaiduri, atacant care iată, apare în mai multe topuri. 

Mijlocașul naționalei Angliei, Declan Rice, a alergat cel mai mult la acest Euro: aproape 75 de km în 600 de minute jucate. Este urmat de colegul lui, Phil Foden, care a alergat aproape 68 de km în 533 de minute. În top cinci mai figurează alți doi englezi, Jude Bellingham și Kyle Walker, iar printre fotbaliștii britanici s-a strecurat și francezul Joules Kounde, cu 66,6 km alergați. 

Nu în ultimul rând, atacantul spaniol Alvaro Morata și fundașul olandez Virgil van Dijk au comis cele mai multe faulturi, douăsprezece de fiecare. Ei sunt urmați de neamțul Robert Andrich, cel care a făcut 11 faulturi la Euro 2024. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE