Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Campanie britanică, înainte de Euro 2024: "Anglia nu ar fi ajuns în finală fără migranți"

Anglia a ajuns în finala Euro 2024 și va juca împotriva Spaniei, iar o mare parte din merit revine jucătorilor născuți în afara Regatului Unit sau cu cel puțin un părinte sau bunic născut în străinătate.

Muzeul Migrației din Londra a lansat o campanie pentru a evidenția contribuția fundamentală a imigrației în propulsarea Angliei în ultimul act al turneului.

Anglia a învins Olanda cu 2-1 după o semifinală palpitantă, miercuri, în care golurile au fost marcate de Harry Kane, născut dintr-un tată irlandez, și Ollie Watkins, de origine jamaicană.

Potrivit Muzeului Migrației, 71% dintre jucătorii care au jucat împotriva olandezilor erau născuți în străinătate sau aveau cel puțin un părinte sau un bunic născut în afara Regatului Unit.

Dar contribuția lor s-a întins pe parcursul unei mari părți a turneului.

În sferturile de finală câștigate în fața Elveției după o lovitură de departajare, toți executanții englezi ai penalty-urilor - Palmer, Bellingham, Toney, Saka și Alexander-Arnold - fac parte din această categorie.

Jucătorii-cheie ai Spaniei, Yamal și Williams, sunt și ei copii de migranți

Anglia nu este singura echipă care aliniază jucători proveniți din familii de imigranți.

Doi dintre cei mai reprezentativi fotbaliști din echipa adversă în finala de duminică, Spania, sunt și ei de origine imigrantă.

Lamine Yamal, în vârstă de 17 ani, care a marcat un gol decisiv în semifinala cu Franța și este considerat unul dintre cele mai mari tinere talente ale lumii, s-a născut dintr-o mamă din Guineea Ecuatorială și un tată marocan.

Coechipierul său, Nico Williams, o altă revelație spaniolă la Euro 2024, s-a născut în Pamplona din părinți ghanezi, care în urmă cu 22 de ani au traversat deșertul Sahara pentru a ajunge în enclava spaniolă nord-africană Melilla.

Migrația și identitatea devin adesea subiecte fierbinți atunci când are loc un turneu internațional de fotbal.

Euro 2024 a debutat în iunie cu o dispută acerbă pe tema rasismului, atunci când un radiodifuzor german a publicat rezultatele unui sondaj potrivit căruia unul din cinci respondenți ar prefera să aibă mai mulți jucători albi în echipa națională.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE