Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EURO 2024. Cum e ajutată România să ajungă în optimi după golul Italiei din minutul 90+8 al meciului cu Croația

Dacă la începutul Euro 2024 nu erau mulți care visau la o calificare a României în optimi, această situație chiar devine posibilă acum, după meciul Italia - Croația 1-1, care a încheiat grupa B. După ce Croația a condus din minutul 55, prin golul lui Modric, italienii au egalat la ultima fază a meciului, în minutul 90+8, cu golul lui Zaccagni.

  • Italia - Elveția este prima optime de finală de la Euro 2024.

Cum e ajutată România să ajungă în optimi după Italia - Croația 1-1

Astfel, pe lângă faptul că acest rezultat o califică pe Italia și lasă Croația acasă în proporție foarte mare, rezultatul ajută și naționala României.

Această mână de ajutor ar fi valabilă doar în cazul în care Tricolorii termină grupa E pe locul 3.

Conform regulamentului UEFA, se califică în optimile Euro 2024 primele două clasate în fiecare grupă, plus cele mai bune patru locuri 3 din cele șase grupe.

Acest 1-1 dintre Croația și Italia îi plasează pe croați pe locul 3 în grupa B, cu două puncte și cu un golaveraj slab, -3 (Croația a marcat 3 goluri și a primit 6). România are golaveraj +1, ceea ce înseamnă că românii sunt avantajați din două puncte de vedere. Primul este cel al punctelor acumulate în grupă: România are 3, iar Croația are 2. Iar al doilea este cel al golaverajului.

Așadar, în ambele scenarii, românii sunt avantajați, pentru că reprezentativa Croației nu mai poate depăși România în clasamentul celor mai bune patru locuri 3. Dar croații mai pot ajunge între cele mai bune patru locuri 3, însă doar într-un scenariu aproape imposibil.

Cum se poate califica România în optimi dacă termină pe locul 3 în grupă

Așadar, România trebuie să-și îndrepte atenția spre calculele din alte grupe.

Clasament final grupa B:

1. Spania 9p (calificată în optimi)

2. Italia 4p (calificată în optimi)

3. Croația 2p (golaveraj 3-6)

4. Albania 1p (golaveraj 3-5)

În grupa A, Ungaria a încheiat pe 3, cu 3 puncte, adică tot atâtea câte are România în grupa E. Dar într-o comparație directă, România are golaveraj +1 și Ungaria are -3. Astfel, pentru ca Ungaria să depășească România în acest clasament, ar însemna ca naționala pregătită de Edward Iordănescu să piardă cu Slovacia la o diferență de 5 goluri, ceea ce este puțin probabil.

Clasament final grupa A:

1. Germania 7p (calificată în optimi)

2. Elveția 5p (calificată în optimi)

3. Ungaria 3p (golaveraj 2-5)

4. Scoția 1p

În grupa C, Danemarca și Slovenia au câte două puncte, dar își pot mări zestrea în meciurile cu Serbia, respectiv Anglia. Astfel, dacă Slovenia remizează cu Anglia, asta înseamnă că o egalează pe România la puncte, 3. Dar slovenii au golaveraj 0 și vor rămâne cu acest golaveraj în caz de remiză cu englezii.

România, care are golaveraj +1, poate avea și ea golaveraj 0 dacă este învinsă de Slovacia la un gol diferență. În această situație, cea în care România pierde cu Slovacia și Slovenia remizează cu Anglia, totul depinde de numărul de goluri care se marchează atât în Slovenia - Anglia, cât și în România - Slovacia.

Să nu uităm că, în aceeași grupă C, se mai joacă Danemarca - Serbia. Danezii au două puncte, iar sârbii au unul. Așadar, dacă Danemarca - Serbia se termină egal, Danemarca face tot 3 puncte, câte are și România înaintea jocului cu slovacii. Danezii au și ei golaveraj 0 și vor rămâne cu golaveraj 0 indiferent de câte goluri se marchează într-o eventuală remiză pe care ar face-o cu Serbia. Aici intervine din nou doar aspectul numărului de goluri marcate.

Dacă România pierde cu Slovacia la un gol diferență, acumulează golaveraj 0. Astfel, depinde câte goluri se marchează în România - Slovacia, pentru a afla dacă danezii pot trece de Tricolori, într-un eventual clasament al celor mai bune locuri 3.

În Grupa C, orice rezultat de egalitate face că echipa clasată pe locul 3 să nu poată avea mai mult de trei puncte.

Clasament grupa C (cu o etapă rămasă de jucat):

1. Anglia 4p (golaveraj 2-1)

2. Danemarca 2p (golaveraj 2-2)

3. Slovenia 2p (golaveraj 2-2)

4. Serbia 1p (golaveraj 1-2)

În grupa F, Cehia este pe locul 3 în acest moment, tot după două etape jucate, dar are doar un punct. Astfel, cehii au șansa să adune 4 puncte dacă îi vor bate pe turci, ceea ce ar însemna că Cehia va depăși România dacă românii pierd cu Slovacia.

Totodată, în această grupă, Turcia, care e pe locul 2 acum, are număr egal de puncte cu România, adică 3, dar are golaveraj negativ, -1. Astfel, presupunem că cehii i-ar bate pe turci. În acest caz, pentru ca turcii să-i mai depășească pe cehi, trebuie ca ei să nu piardă în meci direct. Dacă turcii nu pierd, fac 4 puncte, iar dacă pierd, depinde la ce scor o fac.

În orice caz, un eșec al turcilor plasează naționala lui Vincenzo Montella în continuare sub România, pentru că are golaveraj negativ. Dacă Turcia ar pierde cu Cehia, pentru ca turcii să treacă de România în clasamentul celor mai bune locuri 3, ar însemna ca România să piardă cu Slovacia la trei goluri diferență.

Din această grupă, are șanse de calificare și ocupanta ultimului loc, Georgia. Dacă Georgia o bate pe Portugalia (echipă deja calificată), ar face 4 puncte. Tot 4 puncte ar face și Cehia dacă ar bate-o pe Turcia. Astfel, în cazul acestor rezultate, depinde câte goluri se marchează în aceste două meciuri, pentru ca Georgia să afle dacă termină pe 2 sau pe 3. Oricare dintre Turcia, Cehia și Georgia ar avea golaveraj sub România, dar acest golaveraj se poate schimba în funcție de rezultate.

Clasament grupa F (cu o etapă rămasă de jucat):

1. Portugalia 6p (calificată în optimi)

2. Turcia 3p (golaveraj 3-4)

3. Cehia 1p (golaveraj 2-3)

4. Georgia 1p (golaveraj 2-4)

  • Astfel, e greu de crezut că România poate fi depășită de Ungaria, pentru că ar însemna ca Tricolorii să piardă la peste 5 goluri diferență cu Slovacia. În același timp, e greu de crezut că românii pot fi depășiți de Turcia, pentru că ar însemna ca Tricolorii să piardă la mai mult de două goluri cu slovacii. Mai multă atenție trebuie să avem asupra situației din grupa C, cea cu Anglia, Danemarca, Slovenia și Serbia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE