Guvernul Estoniei a anunțat marți că a decis să îndepărteze un monument sovietic dintr-un oraș de frontieră, situat în partea rusofonă a țării baltice. Primul ministru a spus că a luat această decizie deoarece monumentul reprezintă un risc pentru ordinea publică.
„Nimeni nu vrea să vadă că vecinul nostru militant și ostil alimentează tensiuni la noi acasă. Nu vom permite Rusiei să folosească trecutul pentru a tulbura pacea în Estonia”, a declarat premierul Kaja Kallas, adăugând că această măsură a fost luată în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
Tensiunile din societatea estoniană
În afara orașului Narva - al treilea oraș ca mărime din Estonia, cu o populație mare de vorbitori de limbă rusă - o replică a unui tanc T-34 cu o stea sovietică roșie se află deasupra unui monument care comemorează soldații sovietici care au murit eliberând Estonia de Germania în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Întregul monument era în curs de demontare marți și „operațiunea se va desfășura într-un mod demn, de exemplu, florile și lumânările așezate la monumente vor fi duse la un cimitir, nu aruncate la gunoi”, a declarat marți ministrul de Interne Lauri Laanemets.
Ministrul de Externe, Urmas Reinsalu, a declarat într-o declarație guvernamentală că Rusia „a vrut să folosească monumentele comemorative care comemorează regimul criminal de ocupație pentru a alimenta tensiunile din societatea estoniană. Având în vedere situația actuală, asigurarea ordinii publice este complicată pentru autoritățile din orașul Narva.”
De la câștigarea independenței în 1991, fosta republică sovietică de 1,3 milioane de locuitori a fost încurcată în dispute privind statutul rușilor, dintre care majoritatea au venit în Estonia în timpul celor 50 de ani de regim sovietic.
În 2007, mutarea așa-numitei Statui de bronz din Tallinn, un alt monument de război sovietic, dintr-un parc al orașului a dus la zile de revolte.