Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța: Republicanii vor alianță cu extremiștii. Anunțul liderului republicanilor vine după declanșarea alegerilor anticipate

Alianță politică surpriză în Franța înaintea alegerilor parlamentare. Liderul republicanilor francezi a făcut apel să facă coaliție cu extrema dreaptă. Mișcarea republicanilor practic a anulat vechiul consens asumat de partidele tradiționale franceze de a nu admite extrema dreapta la putere. Chiar și așa, eventualele negocieri între liberali și extrema naționalistă par a fi destul de dificile, mai ales că nu toți membrii republicani sunt de acord cu poziția liderului lor.  

În prezent, republicanii au 61 de deputați în Adunarea Națională, dizolvată de președintele Emmanuel Macron acum câteva zile.  La alegerile parlamentare din 2022, formațiunea a avut rezultate slabe, a pierdut jumătate dintre mandatele deținute anterior. Zvonuri cu privire la un acord între Republicani și „Adunarea Națională” circulau de mai multă vreme. 

Eric Ciotti, președintele Partidului „Republicanii”: ”O alianță cu Partidul „Adunarea Națională” și cu candidații (acestui partid n.r.). O alianță a partidelor de dreapta, a candidaților care se regăsesc în idei conservatoare, în valori conservatoare. Țara noastră nu a fost niciodată atât „de dreapta”. Se așteaptă ca dreapta să câștige și să aplice măsuri conservatoare.” 

Unii dintre membrii Partidului Republicanilor au anunțat că nu vor accepta niciodată o alianță cu extrema dreaptă și chiar i-au cerut demisia lui Eric Ciotti. Apelul lui a fost salutat însă de Marine Le Pen, lidera partidului „Adunarea Națională”. Le Pen a spus că președintele Republicanilor conservatori a făcut o alegere curajoasă. 

În ultimii ani, extrema dreaptă franceză a crescut mult în preferințele alegătorilor. La alegerile europarlamentare de duminică, partidul „Adunarea Națională” a lui Marine Le Pen a obținut peste 30 la sută dintre voturi, dublu față de blocul centrist condus de Emmanuel Macron. Asta l-a făcut pe președinte să dizolve parlamentul francez și să provoace alegeri anticipate. Iar primul sondaj făcut după acest anunț arată că extrema dreaptă conduce în intențiile de vot, în timp ce republicanii ar acumula doar 9% dintre voturi

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE