Elon Musk a declarat că ultimele restricții impuse de SpaceX privind folosirea internetului prin satelit în Ucraina, serviciu folosit de armată pentru utilizarea dronelor, au fost necesare pentru a evita o escaladare a conflictului și declanșarea celui de-al treilea război mondial, potrivit Politico.
Explicația a venit ca urmare a unei solicitări făcute de un fost astronaut NASA de a restabili accesul deplin la internet pentru forțele ucrainene.
„Starlink este coloana vertebrală de comunicare a Ucrainei, în special în primele linii, unde aproape toate celelalte conexiuni la internet au fost distruse. Dar nu vom permite escaladarea conflictului care ar putea duce la al treilea război mondial”, a precizat Elon Musk pe Twitter.
.@elonmusk Ukraine desperately needs your continued support. Please restore the full functionality of your Starlink satellites. Defense from a genocidal invasion is not an offensive capability. It’s survival. Innocent lives will be lost. You can help. Thank you.
— Scott Kelly (@StationCDRKelly) February 11, 2023
Compania spațială americană folosește serviciul său de internet prin satelit, Starlink, pentru a menține Ucraina online, încă de la începutul războiului, deoarece infrastructura ucraineană a fost grav afectată de atacurile rusești.
Președintele SpaceX, Gwynne Shotwell, a declarat săptămâna trecută că serviciul folosit de trupele ucrainene pentru a controla dronele nu a fost niciodată menit să devină o armă. În plus, acesta a adăugat și că s-au luat măsuri pentru limitarea serviciului, fără a specifica și care sunt acestea.
„Ucrainenii l-au folosit în moduri care au fost neintenționate și nu fac parte din niciun acord”, a spus Shotwell.
Consilierul lui Volodimir Zelenski: Companiile trebuie să decidă dacă sunt de partea Ucrainei sau a Rusiei
Anunțul a sârnit un val de reacții negative în Ucraina. Consilierul prezidențal ucrainean, Mykhailo Podolyak, a scris pe pagina sa de Twitter că liderii companiilor ar trebui să decidă dacă sunt „de partea Ucrainei și a dreptului la libertate” sau „de partea Rusiei și a „dreptului” ei de a ucide și de ocupa teritorii”.
Ministrul ucrainean al transformării digitale, Mykhailo Fedorov, a declarat pentru Politico că până acum nu au fost „probleme” cu terminalele Starlink din Ucraina, adăugând că acestea „au salvat mii de vieți zilnic”.
Într- un alt comentariu Musk a remarcat că terminalele de internet ale SpaceX erau „destinate utilizării private, nu militare”, însă compania nu „și-a exercitat drepturile de a le închide”.
„Încercăm din greu să facem ceea ce trebuie, unde ceea ce „e corect” este o întrebare morală extrem de dificilă”, a adăugat Musk.
Antreprenorul a folosit în mod regulat Twitter pentru a-și exprima părerile despre războiul din Ucraina. În octombrie anul trecut, el și-a exprimat îngrijorarea la Kiev și în rândul aliaților, după ce a postat o serie de tweet-uri în retorica Kremlinului, pentru a propune un plan de pace.
Mai târziu în aceeași lună , Musk a spus că nu mai este dispus să plătească pentru terminalele Starlink din Ucraina și a cerut Departamentului Apărării al SUA să ridice factura.