Preşedintele Ucrainei vorbește, pentru prima dată de la începutul războiului, despre posibilitatea de a negocia un armistiţiu parţial cu Rusia, pentru a scădea numărul și violența atacurilor. Informația vine pe fondul reticenţei Occidentului faţă de ceea ce Zelenski numește plan pentru victorie.
Presa internațională scrie că Ucraina și Rusia negociază în secret, în Qatar, pentru oprirea loviturilor reciproce asupra infrastructurii energetice.
Volodimir Zelenski vorbește, pentru prima dată, despre un posibil armistițiu cu Rusia
Armata ucraineană este supusă unei presiuni puternice în ultima vreme, pe măsură ce Rusia avansează în Donețk. Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat de altfel capturarea unui nou oraș, Selîdove, aflat la mică distanță de un esențial nod strategic pentru armata Kievului, Pokrovsk. Gravitatea situației a fost recunoscută de președintele Volodimir Zelenski.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Situația este dificilă în estul Ucrainei, pentru că au mulți oameni, mulți oameni într-adevăr, adică ruși. Și nu contează, pentru ei, nu sunt oameni, așa că îi împing la atac și o mulțime de ruși sunt uciși în fiecare zi. Ultimele informații pe care le-am primit de la generali arată că rușii au pierdut, doar în această direcție de est, 800 de oameni. Ei i-au ucis. Deci nu se gândesc la asta. Trebuie să ne gândim. De aceea, nu este simplu. De aceea, ne gândim în primul rând la oameni și apoi la pământ."
În acest timp, ținând cont de apropierea iernii, Financial Times scrie că Moscova și Kievul sunt în discuţii preliminare pentru oprirea loviturilor reciproce asupra infrastructurii energetice. Conform surselor citate de FT, între care se numără oficiali ucraineni de rang înalt, Kievul încearcă să reia negocierile mediate de Qatar, care au fost aproape de un acord în luna august, dar care au fost întrerupte după invazia ucraineană din regiunea rusă Kursk.
Volodimir Zelenski a declarat recent că un acord pentru protejarea instalaţiilor energetice ar putea semnala disponibilitatea Rusiei de a se angaja în negocieri de pace mai ample.
Un alt motiv de îngrijorare pentru Ucraina este posibila intrare în luptă a miilor de soldați nord-coreeni trimiși în ajutor Rusiei de dictatorul Kim Jong Un. Prezența lor în Rusia a fost confirmată și de SUA și NATO, care au avertizat că este vorba de o escaladare periculoasă a conflictului. Militarii lui Kim ar putea fi folosiți de Rusia în regiunea de graniță Kursk, acolo unde Ucraina a declanșat o invazie în august și a ocupat peste o mie de kilometri pătrați.
Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului: „Indiciile sunt că există deja un număr mic (n.r.: de soldați nord-coreeni) care se află de fapt în regiunea Kursk, cu alte câteva mii care, fie sunt aproape acolo, fie urmează să sosească iminent. Ei vor continua să se antreneze în continuare, desigur, în estul Rusiei. Dar mă aștept ca ei să se miște în această direcție (n.r.: spre Kursk) la un moment dat."