Operațiunile de salvare sunt în desfășurare în mare parte din sudul Turciei. Salvatorii fac eforturi pentru a scoate oamenii prinși sub dărâmături, după ce mii de clădiri s-au prăbușit. O echipă Euronews România a mers în mai multe localități grav afectate de cutremure și a vorbit cu supraviețuitorii. Mărturiile oamenilor sunt de-a dreptul tulburătoare.
Pe un ger năprasnic, printre ruine, femei și copii încearcă să se încălzească lângă foc. Au supraviețuit cutremurelor, dar acum stau pe stradă, cu toate că autoritățile au improvizat adăposturi în săli de sport sau centre comerciale. Oamenilor le este, însă, frică și preferă să doarmă sub cerul liber sau în mașini.
Jurnalista Euronews România, Maria Moiș se află în Islahiye, aproape de granița Turciei cu Siria. Aici salvatorii încearcă să scoată de sub dărâmături mai mulți supraviețuitori, printre care și un de copil patru ani.
Euronews România, alături de salvatorii români
Din Nurdagi, echipa Euronews România a plecat spre Antakya, acolo unde sunt și salvatorii români. Pe drum, la fiecare pas, se văd efectele devastatoare ale cutremurelor. O bucată din autostradă s-a rupt, iar mai multe utilaje încearcă să repare șoseaua pentru ca oamenii să-și poată continua drumul.
Imaginea tulburătoare cu o localitate distrusă oprește echipa Euronews la granița cu Siria. Aici mai multe corturi au fost ridicate pentru sinistrați. Bătrânii și copiii deopotrivă se înghesuie să primească baxuri cu apă și pachete cu mâncare și haine.
Maria Moiș, jurnalist Euronews România, relatări de la fața locului: „Sunt clădiri în care nu mai poți să stai. În acest oraș din care transmitem, în apropiere de granița cu Siria locuiesc în jur de 30.000 de oameni. Sau mai degrabă locuiau pentru că o parte dintre ei pleacă. Sunt oameni care și-au pregătit bagajele, cei care au putut să iasă la timp și își doresc să plece cât mai departe de acest loc, care este nesigur.”
Zeci de salvatori caută printre ruine supraviețuitori. Printre ei, și un copil de 4 ani.
Rudele oamenilor prinși sub dărâmături dau vina pe autorități că abia astăzi au început căutările, deși au cerut ajutor încă de acum 3 zile.
„De 3 zile sunt în viață, se aud vocile. Nu a venit nimeni în acest timp să-i salveze, abia acum au început intervențiile de salvare. Sub ruinele blocului sunt 17 oameni, au sunat la AFAD (n.r. autoritatea pentru gestionarea dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă), au făcut live pe rețelele de socializare că sunt în viață. După 3 zile, abia acum au început intervențile”, a mărturisit un bărbat.
În 10 provincii din Turcia a fost decretată stare de urgență timp de trei luni.