Rusia a început războiul din Ucraina pe 24 februarie 2022, iar din acel moment, țările occidentale au expulzat treptat mulți diplomați ruși care erau bănuiți că sunt spioni sub acoperire. Însă Elveția a rămas singura țară occidentală care nu a expulzat ruși, în ciuda faptului că ar fi trebuit să expulzeze acea cotă de cel puțin o treime din ei.
În plus, Rusia chiar a trimis și mai mult personal în special în Geneva și Berna. Publicația Le Monde a făcut o analiză în acest sens. Astfel, în mod oficial, în Elveția există 221 de diplomați ai Rusiei, ceea ce reprezintă un număr extrem de mare pentru o țară de mărimea Elveției. Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât la Geneva există și sediul ONU, dar și al multor agenții internaționale. Iar în Berna se află Guvernul.
Elveția este "un cuib de spioni ruși"
În urmă cu un an, prima persoană importantă care a precizat că Rusia își relochează spionii în Elveția a fost scriitorul rus Mihail Șîșkin. Iar acei agenți sunt chiar cei care au fost expulzați din alte țări. Șîșkin trăiește în exil, în Elveția, din 1995 și s-a poziționat mereu ca un opozant al lui Vladimir Putin.
Însă culmea este că rușii nu neagă importanța acestei țări pentru ei. În plus, șeful Serviciului de Informații din Elveția, Christian Dussey, a recunoscut recent că țara sa este "unul dintre cele mai vizate" locuri de către spionii ruși, dintre care "cel puțin o treime lucrează pentru diferitele servicii de informații rusești". Numai că, elvețienii au doar 450 de persoane care munesc pentru a contracara aceste amenințări. Iar în Elveția există și "tot mai mulți agenți chinezi", care locuiesc acolo sub acoperirea unor oameni de afaceri și oameni de știință interesați de cercetările de la Zurich sau Lausanne.
La reuniunile organizațiilor ONU, de la Geneva, precum Consiliul pentru Drepturile Omului, sau Organizația Mondială a Sănătății și Organizația Internațională a Muncii, spionii ruși au acces și se pot infiltra foarte ușor, pentru a acumula informații prețioase. Astfel, potrivit publicației de investigații Bellingcat, unitatea 29155 a GRU (Serviciul de Informații Militare Ruse) a înființat un cartier general în în Haute-Savoie, mai exact în orașele Annemasse, Evian și Chamonix, de unde agenții ruși lucrau.
Rețeaua a fost descoperită după o misiune eșuată de a-l elimina pe fostul agent rus Serghei Skripal, pe teritoriul Marii Britanii. Din acea rețea făceau parte ucigași, sabotori și specialiști în operațiuni clandestine. Însă Elveția continuă să-și mențină acea neutralitate despre care se știe de mult timp.
De altfel, de aici a venit și decizia ca elvețienii să nu trimită Ucrainei arme, ca ajutor în războiul cu Rusia. Potrivit sursei citate, un observator susține că "Elveția nu are obiceiul de a recurge la măsuri brutale, precum expulzările, chiar și atunci când ar fi logic și meritat, pentru că asta implică unele contramăsuri, ceea ce nu este constructiv. Este mai bine să rămânem în dialog".
"Rolul Elveției, ca refugiu sigur pentru agențiile ruse de informații, crește pentru că structurile rușilor din această țară au rămas intacte. Ba chiar este probabil ca operațiunile secrete ale Rusiei în țările europene să fie acum dirijate din Elveția", susține expertul în intelligence Adrian Hänni, conform NZZ.