Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Drumul de la infern, la succes. Atleta kenyancă Joan Chelimo și-a găsit în România a doua sa casă

România a fost reprezentată la Jocurile Olimpice de la Paris și de trei atlete din Kenya, devenite în urmă cu doi ani cetățeni români. Joan Chelimo are 34 de ani și este una dintre cele trei atlete care și-au găsit în România a doua lor casă. 

Povestea lui Joan Chelimo este una dură, plină de suferință și lipsuri. Născută într-un sat sărac din Kenya, ea și-a dorit de mică să facă sport, dar tradițiile locale stricte nu permiteau acest lucru. A avut o copilărie grea, acasă nu avea curent electric, iar zilnic era nevoită să care bidoane cu apă potabilă pe distanțe de zeci de kilometri.

Joan Chelimo, atletă: „Nu a fost o copilărie ușoară, eram prima născută, am patru frați și surori. Tatăl meu era fermier, mama mea e profesoară. Și atunci când ești copilul cel mare, devii ca un părinte alternativ. Deci, eram obișnuită să am grijă de frații mei, mergeam să adun lemne din pădure, apa era o problemă, obișnuiam să car apă pe distanțe lungi, nu aveam lumină electrică. A fost realmente greu atunci când eram copil pentru că nu am apucat să bucur de copilărie. Aveam multe lucruri de făcut atunci când eram mică.”

Cu trecerea anilor, situația lui Joan nu a devenit mai bună. Și-a crescut fetița sigură, într-un mediu în care violențele domestice duc deseori la moartea femeilor. Inclusiv o prietenă bună a ei a fost omorâtă în bătaie de către soț.

Joan Chelimo, atletă: „S-au întâmplat foarte multe lucruri când creșteam. Parte dintre ele, din cauza culturii, a normelor sociale și m-au afectat. Pentru că a fost o creștere, din 2021, a valului de crime împotriva atletelor femei. Primul lucru, după ce am ajuns în Europa, am înființat o fundație. A fost ca un alertă de trezire pentru mine și am înființat Fundația Îngerii lui Tirop și, de atunci, au mai fost ucise încă trei femei. A fost Damaris Muthee...și cea mai recentă, din Uganda, Rebecca Cheptegei, care a fost arsă de vie de către fostul ei partener. Deci violența bazată pe discriminarea de gen este reală, chiar se întâmplă în jurul nostru. Și, vedeți, li se întâmplă asta atletelor din cauza culturii, a stigmatului care vine odată cu ea. Pentru că femeia, potrivit culturii noastre, trebuie să stea doar în bucătărie, să facă mâncare și să fie femeie.” 

Visul lui Joan Chelimo este să câștige o medalie olimpică pentru românia. Povestea dramatică a atletei o puteți urmări pe larg într-un material special, sâmbătă seara, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE