Două dintre cele trei ostatice eliberate de gruparea Hamas după 15 luni de captivitate au origini românești. Una dintre ele este Doron. Are 31 de ani și este asistentă veterinară. Ea a fost răpită de Hamas din casa ei din kibuțul Kfar Aza. Doron Steinbrecher a fost eliberată după 471 de zile ca parte a acordului de încetare a focului din Fâșia Gaza.
În jurnalul „Euronews Acum” de la Euronews România, Merav Meller, mătușa lui Doron, a povestit că tânăra se află în spital, însă va avea nevoie de o perioadă îndelungată pentru a se recupera din punct de vedere psihic.
„A fost dusă la spital. Toate trei au fost duse la spital. După cât știu eu, la ora actuală analizele ei sunt ok. Starea fizică nu este proastă. Starea psihică este mai grea și cred că e evident și clar că va dura foarte mult timp până o să se refacă din punct de vedere psihic.
Este o ușurare foarte mare (pentru familie, n.r). Vă dați seama că de 471 de zile, în orice clipă trăiam ne gândeam ce face ea. Oare mai e în viață, nu mai e în viață. Doarme, mănâncă. E abuzată, nu e abuzată. Orice făceam, eram mereu cu gândul la ea și ce i se întâmplă ei și dacă vreodată o să o mai vedem”, a declarat mătușa lui Doron, la Euronews România.
Emoții uriașe pentru familia lui Doron, românca răpită de Hamas: „Până ce nu o vezi, nu poți să știi până în ultima clipă dacă nu se schimbă ceva”
„Nu ne-am așteptat (să fie eliberată, n.r). Am sperat. După câte am înțeles noi, ultima oară când a fost eliberate ostatice, în noiembrie 2023, ea urma să fie eliberată în ziua în care a căzut tot și s-a reîntors la război. De aceea, de data asta speram că o să fie printre primele. Ne-a fost destul de clar că o să fie pe lista celor 33 și bineînțeles că ne-am bucurat foarte mult când am văzut că este pe listă.
Am așteptat, am avut foarte multe emoții din cauză că, chiar dacă s-a eliberat lista, până ce nu o vezi, nu poți să știi până în ultima clipă dacă nu se schimbă ceva. Ne bucurăm și mulțumim lui Dumnezeu că este deja cu noi acasă”, a afirmat mătușa lui Doron.
Rudele lui Doron, românca eliberate de Hamas, au fost duse la o bază militară specială
„Sora mea, mama ei, a fost dusă chiar la graniță într-o bază militară special organizată ca să le primească și să le facă primele verificări. Sora mea era acolo pe loc.
Tată lui Doron, cu fratele și sora ei o așteptau la spital, iar restul familiei, fiecare în altă parte, din cauză că la ora actuală ea încă nu primește vizitatori, decât din cea mai apropiată familie. Astea sunt indicațiile de la spital, să le dăm timpul să realizeze, să-și recupereze din timp, din memoria. Să li se povestească încet, încet tot ce li s-a întâmplat. Bineînțeles că are foarte multe întrebări despre vecini, despre prieteni. În kbutz-ul Kfar Aza a fost masacru în zilele alea și ea a fost răpită destul de devreme, dimineață și habar nu are de absolut nimic, de prieteni, de familie.
Prima ei întrebare când a văzut-o pe mama ei a fost: toată familia este în viață? Ea nu avea de unde să știe detaliile acestea”, a mai precizat Merav Meller, la Euronews România.
Mătușa lui Doron: „Psihic, ea este într-o traumă”
„Am vorbit cu ea la telefon. Noi vorbim cu ea la telefon, familia, prietenii. Ținem legătura cu ea telefonic, nu prea mult, fără să punem întrebări, numai lucruri banale. Te iubesc, îmi e dor de tine, mă bucur că ești acasă, lucruri de genul ăsta.
Psihic nu este ceva de spus. Psihic, ea este într-o traumă. Cred că până la ora actuală, nu realizează 100% prin ce a trecut și că este deja acasă în siguranță. Va dura mult timp. Nu este ceva mult de zis. Acum intră medicii, psihologii, psihiatrii, terapeuți în treaba lor.
Despre condiții nu întrebăm absolut nimic, numai ce vine spus de la ea. Ce am înțeles, singurul lucru pe care l-a spus a fost că, în cel mai mult din timp, a fost singură, nu cu alți oameni. A umblat foarte mult. A fost și în tunele, și pe sus, în foarte multe adăposturi. Tot timpul îi muta locul”, a concluzionat ea.
În următoarele săptămâni, nu mai puțin de 33 de ostatici israelieni răpiți de Hamas urmează să fie eliberați treptat, în schimbul a peste 1000 de palestinieni deținuți în închisorile din Israel. Printre ostaticii eliberați se află și trei femei cu origini românești.