Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Curtea Supremă a SUA îi acordă lui Trump o imunitate parțială

Curtea Supremă a SUA, cu majoritate conservatoare, a retrimis luni instanţelor inferioare chestiunea imunităţii penale a lui Donald Trump în calitate de fost preşedinte, decizie care amână şi mai mult desfăşurarea procesului său în dosarul privind asaltul simpatizanţilor săi asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, relatează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.

01/07/2024 , 21:31

Curtea Supremă a SUA îi acordă lui Trump o imunitate parțială

Cu un raport de şase voturi la trei, cele ale celor şase judecători conservatori împotriva celor trei progresişti, Curtea consideră că fostul "preşedinte nu beneficiază de imunitate pentru actele sale neoficiale", însă "are dreptul la cel puţin o prezumţie de imunitate pentru actele sale oficiale".

Donald Trump se află în campanie pentru a reveni la Casa Albă. El a precizat deja că e o "mare victorie" pentru democraţie.

Trump ar putea evita astfel chemarea în faţa instanţei înaintea alegerilor prezidenţiale din 5 noiembrie, întrucât hotărârea Curţii Supreme ar putea să întârzie procesul în care fostul preşedinte republican este acuzat că ar fi încercat să inverseze rezultatul alegerilor pe care le-a pierdut în anul 2000 în faţa lui Biden.

Această decizie a Curţii Supreme, care respinge o hotărâre emisă în februarie de o curte de apel care a apreciat că Trump nu beneficiază de imunitate în acest dosar, poate avea implicaţii şi asupra altor dosare în care el este acuzat, respectiv cel deschis în Georgia pentru o presupusă încercare de invalidare a rezultatului votului în acest stat şi cel deschis în Florida în care este acuzat că, după ce şi-a încheiat mandatul de preşedinte, a păstrat ilegal în reşedinţa sa de la Mar-a-Lago documente clasificate.

Știrea inițială:

Curtea Supremă a SUA se pronunţă astăzi asupra imunităţii lui Donald Trump

Curtea Supremă a Statelor Unite, cu majoritate conservatoare, urmează să se pronunţe luni asupra imunităţii penale absolute invocată de Donald Trump în calitate de fost preşedinte, iar decizia sa, cea mai aşteptată din această sesiune, ar putea amâna şi mai mult procesul său federal de la Washington, relatează AFP.

Prin decizia din 28 februarie de a aborda această problemă, apoi stabilind dezbaterile aproape trei luni mai târziu, cea mai înaltă instanţă din Statele Unite a amânat deja considerabil procesul federal al fostului preşedinte republican pentru încercarea de a schimba ilegal rezultatele alegerilor din 2020 câştigate de succesorul său democrat Joe Biden.

Întreaga procedură în vederea acestui proces, programat iniţial pentru 4 martie şi amânat sine die, este aşadar suspendată de patru luni. Şansele mici ca acesta să înceapă încă înainte de alegerile din 5 noiembrie dintre Donald Trump şi Joe Biden depind în totalitate de sfera şi formularea deciziei celor nouă judecători.

Ei ar putea, mai ales, să trimită cauza înapoi la instanţele inferioare pentru a stabili ce fapte sunt susceptibile de a scăpa de urmărire penală, ceea ce ar duce inevitabil la noi întârzieri, în timp ce organizarea procesului, odată ce suspendarea este ridicată, ar urma să dureze mai mult de două luni.

În cursul dezbaterilor, dacă judecătorii au fost în general sceptici faţă de imunitatea absolută revendicată de candidatul republican, mai mulţi, în special dintre conservatori, au insistat asupra repercusiunilor pe termen lung ale deciziei lor.

"Scriem o regulă pentru posteritate", a observat Neil Gorsuch, referindu-se la natura fără precedent a întrebării.

"Aceasta dosar are implicaţii enorme pentru viitorul preşedinţiei şi al ţării", a adăugat colegul său Brett Kavanaugh.

Donald Trump, vizat de patru proceduri penale separate

Vizat de patru proceduri penale separate, Donald Trump face tot posibilul pentru a merge cât mai târziu în judecată, în orice caz după alegerile prezidenţiale.

El a fost găsit vinovat pe 30 mai de către justiţia din New York de "falsificare agravată a registrelor contabile pentru a ascunde o conspiraţie de pervertire a alegerilor din 2016". Sentinţa sa va fi pronunţată pe 11 iulie.

Dar această primă condamnare penală, fără precedent pentru un fost preşedinte american, în cea mai puţin grea din punct de vedere politic dintre cele patru proceduri, riscă să fie şi singura înainte de vot.

Pentru că prin diferite recursuri, avocaţii lui Donald Trump au reuşit să amâne celelalte procese până la noi ordine, la nivel federal pentru reţinerea de documente clasificate după plecarea sa de la Casa Albă şi în faţa instanţelor statului-cheie Georgia (sud-est) pentru ingerinţă electorală în 2020.

Dacă va fi ales din nou, Donald Trump ar putea, odată învestit în ianuarie 2025, să dispună oprirea urmăririle penale împotriva lui.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE