Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trei concluzii după decizia Curții Supreme a SUA în cazul Trump

Curtea Supremă a SUA a decis luni (cu 6-3) că fostul președinte Donald Trump se bucură de un grad semnificativ de imunitate pentru acțiunile întreprinse în calitate de președinte, o decizie care ar putea avea repercusiuni nu numai în anchetele penale ale lui Trump, ci și pentru viitorii președinți americani.

Curtea a declarat că acest lucru este "necesar pentru a proteja independența și funcționarea eficientă a puterii executive și pentru a permite președintelui să își îndeplinească îndatoririle constituționale fără precauții nejustificate", potrivit The Washington Post.

Curtea a constatat, totuși, că un președinte nu este imun la urmărirea penală pentru acte neoficiale. Iată care sunt principalele concluzii după decizia Curții Supreme.

Este o victorie clară pentru Trump

Deși Trump nu a obținut imunitatea "absolută" pe care a solicitat-o inițial pentru toate actele, decizia este în mod clar o victorie politică pentru fostul președinte. Judecătorii nu au intrat în detalii extinse cu privire la ce este și ce nu este un legal în procesele lui Trump. În schimb, au stabilit parametri generali și au trimis cazul înapoi la judecătorul Tanya S. Chutkan de la Tribunalul Districtual al SUA pentru a analiza modul în care acești parametri afectează anchetele.

Curtea a decis nu numai că Trump nu poate fi urmărit penal pentru anumite fapte, ci și că faptele pentru care el este imun nu pot fi folosite ca probe împotriva sa. Astfel, interacțiunile sale cu oficiali ai Departamentului de Justiție, de exemplu, nu pot fi folosite ca probe în ancheta privind alegerile din 2020.

Șansele ca Trump să fie judecat înaintea alegerilor scad

Deși, din punct de vedere tehnic, Trump poate fi încă urmărit penal, decizia va duce la multă incertitudine și - cel mai important pentru alegerile din 2024 - probabil va întârzia și mai mult lucrurile. Nu era de așteptat ca Trump să fie judecat înainte de alegeri, dar după decizia Curții Supreme șansele ca Trump să fie judecat înaintea alegerilor sunt practic nule.

În lumina deciziei Curții, judecătorii vor trebui să reanalizeze aspecte din unele anchete în care este implicat Trump, lucru care va necesita timp.

O nouă lovitură pentru democrați

Hotărârea Curții Supreme  vine la capătul unei perioade dificile pentru democrați. Aceștia s-au confruntat cu o performanță slabă din partea președintelui Joe Biden în dezbaterea cu Trump, lucru care a generat îngrijorări în tabăra democrată și chiar discuții deschise despre posibilitatea schimbării candidatului.

Apoi au venit vineri două hotărâri ale Curții Supreme care limitează urmărirea penală a inculpaților din ancheta privind atacul de la Capitoliu - o victorie semnificativă pentru Trump. Decizia recentă a Curții Supreme va genera probabil o nouă dezbatere internă în tabăra democrată cu privire la strategia partidului în alegerile prezidențiale de anul acesta, inclusiv dacă Joe Biden este candidatul potrivit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE