Guvernul american ar fi decis o evaluare de urgență a bazei NATO din Alexandroupolis, conform publicației grecești Dimokratia. Baza reprezintă un centru logistic-cheie pentru operațiunile SUA și NATO din sud-estul Europei, iar vestea a fost primită cu îngrijorare de către oficialii greci.
Informația a fost confirmată și de publicația Turkiyetoday.
Reacția lui Donald Trump
Ulterior, în timpul conferinței comune cu Emmanuel Macron, Trump a vorbit și despre această informație, dar s-a rezumat doar să spună că „Această informație nu e stecorectă”.
Donald Trump vrea să închidă baza militară grecească NATO din Alexandroupolis
Dacă decizia se adeverește, se complică și mai mult problemele dintre Grecia și Turcia, mai ales că prezența acelei baze a întâmpinat o opoziție din partea turcilor. Decizia lui Trump ar fi venit după o solicitare comună a președintelui rus Vladimir Putin și a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, conform sursei citate. Astfel, echilibrul de putere în estul Mediteranei ar putea avea de suferit.
„Grecia, în ansamblu, s-a transformat într-o bază militară americană”, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în 2021.
Alexandroupolis este un port grecesc situat la Marea Egee, lângă granița cu Turcia, în partea de nord-est a Greciei.
Închiderea acelei baze este văzută ca o pierdere strategică pentru Grecia, care și-a consolidat legăturile militare cu SUA în ultimii ani. Baza Alexandroupolis a jucat un rol important în securitatea regională și logistica militară, în special în sprijinirea prezenței NATO în Europa de Est.
Până acum, administrația Trump nu a comentat. Totodată, sursa citată susține că este neclar dacă ar fi o decizie permanentă sau dacă va face parte dintr-o realiniere mai largă a activelor militare americane.
Baza NATO din Alexandroupolis a servit și ca transfer de ajutor militar spre Ucraina. Este posibil ca o eventuală astfel de decizie să aibă legătură cu probabilitatea mare ca războiul din Ucraina să înceteze, ca urmare a medierii americanilor, iar acea bază să nu mai fie atât de importantă.
Prin acea bază, Turcia controla Strâmtorile Bosfor și Dardanele, în ceea ce privește intrarea și ieșirea navelor de război și a navelor comerciale spre și dinspre Marea Neagră. Însă baza a diminuat acel control și a evitat influența Ankarei.
Apare însă un detaliu în acest context și anume că Franța a precizat că nu se va opune ca Turcia să achiziționeze rachete aer-aer Meteor, în ciuda obiecțiilor grecilor, care s-au înfuriat.
„Este adevărat că Grecia a cerut Franței să blocheze vânzarea de rachete Meteor către Turcia. Acest lucru nu intră în competența guvernului președintelui Emmanuel Macron'', a spus ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, în urmă cu câteva zile, potrivit Turkish Minute.