Președintele Donald Trump a declarat că dorește ca Statele Unite să preia în proprietate Fâșia Gaza și să o reamenajeze după reinstalarea palestinienilor în alte țări.
„SUA vor prelua controlul asupra Fâșiei Gaza și vom face treabă și cu ea. O vom deține și vom fi responsabili pentru dezmembrarea tuturor bombelor periculoase neexplodate și a altor arme de pe sit”, a declarat Trump reporterilor la o conferință de presă comună cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.
El nu a oferit imediat detalii cu privire la modul în care SUA ar gestiona situl și ce ar face cu acesta.
Trump promite dezvoltarea economică a zonei
Trump a declarat că SUA vor depune eforturi pentru dezvoltarea economică a zonei după curățarea clădirilor distruse. Trump a făcut aceste comentarii după întâlnirea sa cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu la Casa Albă, unde cei doi lideri au discutat despre încetarea fragilă a focului și acordul privind ostaticii în războiul Israel-Hamas.
„Nu cred că oamenii ar trebui să se întoarcă. Nu poți trăi în Gaza în acest moment. Cred că avem nevoie de o altă locație. Cred că ar trebui să fie o locație care va face oamenii fericiți”, a spus Trump.
Comentariile lui Trump au venit în timp ce el și consilierii săi de top au susținut că un termen de trei până la cinci ani pentru reconstrucția teritoriului distrus de război, așa cum este prevăzut într-un acord de armistițiu temporar, nu este viabil.
Egiptul și Iordania, precum și alte națiuni arabe, au respins categoric apelurile lui Trump de a reloca cele 2,3 milioane de palestinieni din teritoriu în timpul reconstrucției postbelice a teritoriului.
Dar înalți oficiali ai administrației continuă să facă presiuni pentru relocarea palestinienilor din motive umanitare.
„Pentru mine, este nedrept să le explicăm palestinienilor că s-ar putea întoarce în cinci ani”, a declarat reporterilor Steve Witkoff, emisarul lui Trump pentru Orientul Mijlociu. „Este pur și simplu absurd”.
Accentul pus de Casa Albă pe reconstrucție vine în contextul în care armistițiul emergent dintre Israel și Hamas atârnă în balanță.
Premierul israelian se confruntă, de asemenea, cu presiuni concurente din partea coaliției sale de dreapta pentru a pune capăt unui armistițiu temporar împotriva militanților Hamas din Gaza și din partea israelienilor obosiți de război care doresc ca ostaticii rămași acasă și ca conflictul de 15 luni să se încheie.
Trump, între timp, rămâne prudent cu privire la perspectivele pe termen lung ale armistițiului, chiar dacă își asumă meritul de a fi exercitat presiuni asupra Hamas și Israelului în vederea încheierii acordului privind ostaticii și încetarea focului, care a intrat în vigoare cu o zi înainte de revenirea sa la birou luna trecută.
„Nu am nicio garanție că pacea va rezista”, a declarat Trump reporterilor luni.