Donald Trump lansează o nouă posibilă metodă de a obține pacea în Ucraina. Președintele SUA ar dori așa-zisă „pace prin petrol".
Cu mult timp înainte de a obține al doilea mandat de președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump a spus că el va opri războiul din Ucraina „în 24 de ore” din momen tul în care va ajunge la Casa Albă. Ulterior, el și-a dat seama că s-a hazardat cu o afirmație în care aproape nimeni nu credea și a recunoscut că ar fi nevoei de ceva mai mult timp.
Cum vrea Donald Trump să obțină „pacea prin petrol”, în războiul din Ucraina
Pe 20 ianuarie, Donald Trump și-a preluat oficial mandatul și lucrează la obținerea păcii în războiul care va împlini trei ani în februarie. El nu a spus cum va face să obțină această pace, iar mulți se așteaptă ca încetarea focului să presupună concesii din partea Ucrainei, în sensul că ei vor trebui să cedeze Rusiei teritorii. Se vorbește de ceva timp ca teritoriile pe care le cedează să fie exact cele patru zone cucerite până acum.
Între timp, Trump a discutat din nou despre acest subiect și a precizat că, dacă Vladimir Putin nu va dori concesii, va trebui să-l forțeze să o facă, fie prin taxe imense, fie altfel. Prin noua metodă, așa zisa „pace prin petrol", Trump susține că războiul din Ucraina s-ar putea încheia dacă prețul petrolului scade, conform Euronews.com.
La Forumul Economic Mondial, de la Davos, președintele SUA s-a angajat să exercite presiuni asupra OPEC și a argumentat că o scădere a prețului petrolului va pune capăt invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia „imediat”.
„În acest moment prețul este suficient de mare încât războiul să continue. Trebuie să scădeți prețul petrolului și să puneți capăt războiului”, a spus Trump.
OPEC este formată din 12 țări bogate în petrol, inclusiv Irak, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care reprezintă împreună aproximativ 40% din furnizarea globală a petrolului. Prin forța lor totală, aceste state pot determina în mod dramatic prețul petrolului, fie prin creșterea, fie prin scăderea producției.
Iar Trump s-a angajat să facă presiuni asupra Arabiei Saudite și OPEC, pentru a reduce prețul petrolului. El a sugerat că măsurile economice sunt mai eficiente decât ajutorul militar pentru Ucraina, ceea ce ar putea fi cheia pentru încheierea conflictului.
Președintele și-a exprimat și dorința de a discuta direct cu președintele rus Vladimir Putin, pentru a pune capăt războiului. Deși nu a oferit detalii despre cum anume va negocia pacea, Trump a insistat că „Ucraina este gata să încheie un acord”.
Ce înseamnă „pacea prin petrol”, imaginată de Trump
Specialiștii spun că nu este clar dacă strategia lui Trump este plauzibilă. De când a declanșat războiul, având în vedere că Rusia a suportat o multitudine de sancțiuni, atât din partea SUA, cât și din partea Europei. Petrolul a reprezentat cel mai mare produs de export al Rusiei în SUA, dar acest comerț a fost oprit în 2023, ca sancțiune.
Iranul, care este atât membru al OPEC, cât și aliat al Rusiei, ar putea să respingă planul propus de Trump. Cu toate acestea, președintele american mai propune să dispună ca SUA să facă noi foraje pentru petrol și gaze, în propria țară, ceea ce ar putea să determine prețurile globale și să pună presiune asupra Rusiei.
În discursul de joi seară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus: „Principalul lucru este să nu încetinească presiunea asupra Rusiei, singura entitate care dorește acest război. Resursele energetice, în special petrolul, sunt una dintre cele mai importante chei pentru pace, pentru o securitate reală. Europa trebuie să lucreze mai mult cu America și cu alți parteneri din lume, nu cu Rusia, în ceea ce privește resursele energetice”.
Chiar dacă Trump a amenințat că va impune Rusiei „un nivel ridicat de taxe, tarife și sancțiuni” dacă Putin nu încheie un acord pentru a pune capăt războiului, Kremlinul a insistat că o pace în Ucraina nu va fi posibilă conform planurilor lui Trump.
„Războiul nu depinde de prețul petrolului”, a apus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
În schimb, Peskov a reiterat narațiunea Moscovei conform căreia invazia pe scară largă în Ucraina provine dintr-o „amenințare” pe care rușii o percep la adresa securității lor naționale. El a adăugat că Putin este gata să fie contactat de Trump.