Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Doi directori ai companiei Tel Drum, condamnați la închisoare. Petre Pitiş și Mircea Vişan, acuzați de o fraudă de un milion de euro

Doi directori ai Tel Drum, compania despre care procurorii DNA susțin că era controlată de Liviu Dragnea, au fost condamnați definitiv, miercuri, de Curtea de Apel București. Petre Pitiș și Mircea Vişan au primit pedepse cu suspendare într-un dosar în care erau acuzați de fraude cu fonduri europene, cu prejudiciu de aproape un milion de euro, potrivit Agerpres.

Petre Pitiş a fost condamnat la trei ani închisoare cu suspendare, în timp ce Mircea Vişan a primit doi ani cu suspendare. Potrivit deciziei instanței, ambii vor fi obligaţi să efectueze muncă în folosul comunităţii.

În schimb, Florea Neda, un al treilea director al Tel Drum, a fost achitat, după ce la instanţa de fond primise tot o condamnare cu suspendare.

În aceeași speță, Ion Florian, reprezentant al firmei WFA Impex SRL, a fost condamnat la trei ani cu suspendare, notează sursa citată.

Firma Tel Drum a primit o amendă de zece ori mai mică

Mai mult, compania Tel Drum a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 24.000 lei, o sumă de zece ori mai mică decât cea stabilită de Tribunalul Bucureşti). Aceeași sancțiune va fi aplicată și în cazul firmei WFA Impex SRL. Ambele societăți au primit interdicție de a participa la proceduri de achiziţii publice pe o perioadă de doi ani.

Curtea de Apel București a admis acţiunea civilă exercitată de Ministerul Dezvoltării, motiv pentru care a dispus obligarea în solidar a celor condamnaţi şi a celor două firme la plata prejudiciului de 4.849.375 lei.

Acuzațiile procurorilor DNA în dosarul Tel Drum

Procurorii DNA precizează că Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare, în anul 2015, un proiect propus de firma Tel Drum în cadrul programului "Creşterea Competitivităţii Economice", finanţat din fonduri europene. În cadrul proiectului, Tel Drum SA urma să cumpere o ”staţie mobilă de mixturi asfaltice pentru creşterea competitivităţii economice a SC Tel Drum SA”. Acest proiect trebuia implementat până la data de 31 decembrie 2015.

Pe 2 septembrie 2015, Tel Drum SA a publicat pe site-ul www.fonduri-ue.ro anunţul de achiziţie în cazul staţiei mobile, iar firma WFA Impex SRL a fost declarată câștigătoare, după desfășurarea procedurilor de atribuire a contractului.

După depunerea cererii de rambursare în luna februarie 2016, beneficiarul Tel Drum SA a primit în cadrul proiectului suma nerambursabilă de 4.849.375 lei, sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă, majoritatea, şi anume 4.170.462 lei, provenind din fonduri europene, conform Agerpres.

Directorii Tel Drum ar fi simulat procedura de atribuire

Procurorii susţin că reprezentanţii Tel Drum - Mircea Vişan, Petre Pitiş şi Neda Florea - şi reprezentantul WFA Impex SRL - Ion Florian - au încălcat, pe de o parte, regulile privind derularea procedurii de atribuire a contractului de furnizare şi, pe de altă parte, au întocmit documente care atestau fapte şi împrejurări nereale (documente utilizate ulterior în obţinerea fondurilor nerambursabile).

Adică, spun anchetatorii, au simulat procedura de atribuire, reprezentanţii Tel Drum SA fiind în realitate cei care au negociat preţul şi condiţiile achiziţiei utilajului de la firma furnizoare, în timp ce WFA Impex SRL a fost doar un interpus scriptic în procedură (această societate nu avea nici experienţa şi nici capacitatea de a furniza utilajul), iar pe de altă parte au dat firmei WFA Impex SRL informaţiile privind derularea proiectului, condiţiile de participare şi documentaţia tehnică înainte de publicarea anunţului de cerere de oferte.

Prin aceasta a fost eliminat caracterul concurenţial al procedurii de atribuire şi au întocmit şi au depus declaraţii privind lipsa conflictului de interese între reprezentanţii beneficiarului şi ofertant, deşi WFA Impex SRL era într-o situaţie de afiliere cu Tel Drum SA, iar între Petre Pitiş, Neda Florea şi Ion Florian era atât o relaţie profesională, cât şi una personală, firma funcţionând ca o societate satelit pentru Tel Drum SA.

Liviu Dragnea, trimis în judecată într-un dosar separat privind compania Tel Drum

Mai mult, arată DNA, aceştia ar fi mărit în mod nejustificat valoarea devizului general depus de WFA Impex SRL, Tel Drum SA fiind de acord să achite suma de 200.000 lei fără TVA pentru amenajarea terenului, deşi terenul era deja amenajat şi cimentat, suma de 560.000 lei pentru asistenţă pentru montaj (deşi acesta se făcea sub îndrumarea furnizorului principal şi cu muncitorii de la Tel Drum SA) şi suma de 871.840 lei pentru cheltuieli diverse şi neprevăzute.

Ar fi întocmit procesele verbale cu privire la derularea procedurii de atribuire şi nota justificativă de atribuire cunoscând că procesul de atribuire este simulat şi că în cauză există un conflict de interese care ar fi dus la eliminarea ofertantului WFA Impex SRL din procedura de achiziţie (procesele verbale respective au fost utilizate ca documente justificative pentru cererea de rambursare) şi ar fi întocmit procesele verbale de predare-primire, recepţie şi punere în funcţiune, consemnând aspecte nereale în cuprinsul acestora, deşi la momentul întocmirii documentelor utilajul nu era complet montat şi nici nu era pus în funcţiune (procesele verbale au fost utilizate ca documente justificative pentru cererea de rambursare).

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată într-un dosar separat privind compania Tel Drum, pentru fraude în contractele finanţate din fonduri publice - naţionale şi europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE