Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic, a declarat că discursul rostit de liderul rus Vladimir Putin este unul specific de campanie electorală, în condițiile în care Rusia organizează alegerile prezidențiale peste două săptămâni. Politologul a evidențiat că expunerea liderului de la Kremlin ar putea semăna cu ”stalinismul târziu” când ”întreaga elită sovietică învingătoare în al Doilea Război Mondial stătea aplecată și făcea plăciuni la picioarele lui Stalin”.
De asemenea, Armand Goșu a evidențiat că există și o ”degradare fizică” a elitei politice ruse, coagulate în jurul lui Putin încă din anul 2002.
În emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, Armand Goșu a afirmat că Vladimir Putin a reușit să se mențină la putere de peste 20 de ani, pe fondul lipsei de tradiție democratică în Rusia și a folosirii ”represiunii pe scară largă”.
”E vorba despre evoluția regimului politic din Rusia, de lipsa de tradiție democratică în Rusia, e vorba despre frică și de utilizarea represiunii pe scară largă în ultimii 12 ani.
Populația se mulțumește cu prea puțin. Nu vrea democrație sau puțini sunt cei care vor democrație. Și mai puțini sunt cei care vor să lupte pentru democrație.
Putin a reușit să depolitizeze opinia publică, să îi facă pe oameni să nu se mai intereseze de politică, să nu mai participe la viața politică, să nu le mai pese de politică decât dacă politica intră peste ei în casă. Îi ia și îi trimite pe front pe copiii, pe nepoții, părinții, pe tații lor”, a afirmat Armand Goșu, specialist în fostul spațiu sovietic, la Euronews România.
Armand Goșu: Doar sub spectrul amenințării cu moartea, abia atunci rușii încep să fie atenți la politică
”Doar sub spectrul amenințării cu moartea, abia atunci încep să fie, și nu suficient de atenți la politică.
Dacă vă uitați la femeile cu batic alb care ies sâmbătă de sâmbătă să protesteze, de fapt nici măcar să protesteze. Ei atrag atenția puterii că soții lor stau de prea mult timp în tranșee, nu că ar trebui Putin să mobilizeze și pe alții să-i trimită pe front și să le mai dea o pauză.
Dacă vă uitați la aceste femei, ele se tem ca nu cumva presa, ziariștii sau cineva să politizeze demersul lor”, a afirmat Goșu.
Politolog: Obiectivul lui Putin este menținerea la putere cu orice preț
”Rușii vor trebui să sufere și mai mult pentru a înțelege mecanismul, că nu poți întoarce spatele politicii și să delegi puteri unei puteri cu sorginte în serviciile secrete, în lumea criminală în cazul lui Putin.
Asta se întâmplă cu toate popoarele care se depolitizează și transferă unui grup să ia decizii în numele lui.
Putin azi declară războaie, omoară oameni în țara lui și în țările vecine sau trimite echipe de killeri în străinătate, tocmai că principalul lui obiectiv este de fapt menținerea la putere cu orice preț”, a mai punctat Armand Goșu.
”Grupul coagulat de Navalnîi crede că Rusia are un viitor mai bun”
În contextul morții lui Alexei Navalnîi în închisoare, Goșu a reamintit că și contestatarii lui Putin care au plecat din Rusia se tem pentru viața lor deoarece ”există o lungă tradiție a serviciilor secrete rusești care omoară disidenți în străinătate”.
”E specific lui Navalnîi și grupului pe care a reușit să-l coaguleze în jurul lui. Acești oameni cred în bine. Acești oameni cred că Rusia are un viitor mai bun.
Acești oameni cred în valorile civilizației occidentale mai mult decât ar fi mulți de la noi tentați să o facă”, a mai afirmat politologul.
Armand Goșu, despre discursul lui Putin: E vorba despre o regie
De asemenea, politologul Armand Goșu a evidențiat că discursul susținut de Vladimir Putin e unul de campanie electorală ”care ar putea semăna cu stalinismul târziu”.
”E un discurs de campanie electorală, un discurs pentru intern. E vorba despre o regie - el pe scenă acolo cu toată elita Federației Ruse.
E un discurs care ar putea semăna cu stalinismul târziu, când la Teatrul Balșoi întreaga elită sovietică învingătoare în al Doilea Război Mondial stătea aplecată și făcea plăciuni la picioarele lui Stalin.
E și o degradare fizică dacă vă uitați. Sunt cam toți foarte în vârstă. Este o elită care nu s-a mai primenit de mulți ani și o elită militarizată, mai degrabă care nu știu decât să aplaude.
Și discursul în alte cazuri a fost pe temă de politică internă. Acesta este formatul. Așteptările legate de Transnistria nu aveau ce să caute în discursului. Suntem în campanie electorală. Peste trei săptămâni o să avem alegeri, cu ghilimele, un exercițiu de reconfirmare a lui Putin. El încearcă să dea niște semnale și pentru elită”, a mai spus Armand Goșu
Vladimir Putin a ținut joi cel mai lung discurs de când este la putere în Rusia și a fost aplaudat îndelung de parlamentarii ruși. Durata discursului ar fi singura noutate, au remarcat specialiștii. Deși mulți așteptau să se exprime în legătură cu solicitarea de ajutor venită din regiunea transnistreană, nu a menționat Tiraspolul. A fost mai mult un mesaj electoral, spun analiștii. Mesajul vine și în ajunul unui eveniment important în Rusia, înmormântarea lui Alexei Navalnîi. Între timp, susținătorii disidentului spun că nu opresc lupta împotriva regimului.