La Istanbul au avut loc discuții despre securitatea centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie. Șeful Agenţiei pentru Energie Atomică s-a întâlnit cu o delegaţie rusă, condusă de directorul Rosatom. Declarațiile de după discuții nu anunță, însă, nicio măsură concretă.
Comunitatea internațională cere înființarea de urgenţă a unei zone de protecţie în jurul centralei controlată acum de Rusia. Directorul Agenţiei pentru Energie Atomică avertizează de mai multe luni asupra riscului unui accident potenţial catastrofal din cauza bombardamentelor în zona centralei.
Rusia şi Ucraina se acuză reciproc pentru aceste incidente.
Centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa, asigura înainte de invazia rusă circa o cincime din electricitatea Ucrainei.
Reactoare de la două centrale nucleare ucrainene, deconectate în urma noului atac rusesc cu rachete
Mai multe unităţi ale centralei nucleare Pivdenukrainsk, din sudul Ucrainei, precum şi ale centralei nucleare Hmelniţki, din partea de vest a ţării, au fost deconectate miercuri în urma noului atac rusesc cu rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Potrivit unui anunţ al operatorului ucrainean Energoatom legat de centrala Pivdenukrainsk, ''totul este în regulă cu centrala'', dar ''nu se poate genera nicăieri energie''.
Unităţi ale centralei Hmelniţki au fost de asemenea oprite. ''Oprim unităţile. Nu există curent, apă, posibil nici încălzire'', a scris pe Facebook primarul oraşului Netişin, situat în apropierea centralei.