Auzim adesea despre demisii ale premierilor, dar nu și despre demisii ale șefilor de stat. Klaus Iohannis este doar al șaselea președinte demisionar din Uniunea Europeană, în secolul 21. Lucrurile nu sunt diferite nici pe alte continente. În întreaga istorie a Statelor Unite, un singur președinte a decis să renunțe la funcție.
Demisiile șefilor de stat sunt evenimente extrem de rare. În ultimii 25 de ani, doar în patru țări din Uniunea Europeană au existat președinți care au renunțat la funcție, incluzându-l pe Klaus Iohannis, cel mai recent caz.
Ceilalți șefi de stat care au demisionat au fost în Italia, Ungaria și Germania. Dar, atenție, în aceste țări, funcția președintelui este mai degrabă simbolică, spre deosebire de România. Cele mai multe dintre plecări au fost determinate de scandaluri publice.
În Ungaria au demisionat doi președinți. Primul Pal Schmitt, a renunțat la funcție în 2012, după un scandal legat de plagierea tezei de doctorat, în urma căruia universitatea la care studiase i-a retras titlul.
Al 2-lea președinte demisionar este Katalin Novak. Ea a renunțat la funcție în 2024, când publicul maghiar a fost nemulțumit de grațierea unui bărbat condamnat pentru mușamalizarea abuzurilor asupra unor minori.
Acum în Germania, Christian Wulff a demisionat în 2012, în urma unor acuzații de corupție. El ar fi acceptat diverse beneficii din partea unor oameni de afaceri.
Predecesorul său, Horst Kohler, a renunțat în 2010, după ce a declarat că misiunile militare ale Germaniei în străinătate pot fi justificate de interesele economice. Declarația a fost puternic criticată pentru că ar sugera o justificare a războiului prin rațiuni economice.
În Italia, Georgio Napolitano a demisionat în 2015 din cauza vârstei înaintate și a problemelor de sănătate. La acel moment, el avea 89 de ani și devenise cel mai longeviv președinte din istoria țării.
În Statele Unite, singurul președinte care a demisionat în toată istoria țării a fost Richard Nixon în 1974, în urma scandalului Watergate, care a vizat o operațiune de spionaj politic împotriva Partidului Democrat.