Bătrâni ținuți în condiții improprii și insalubre, înfometați și chiar bătuți și umiliți. Acesta este tabloul care ne apare în fața ochilor în unele azile din județul Ilfov, în anul 2023. Descoperirea a fost făcută în urma unor controale, dar abia după ce imaginile și informațiile au fost mediatizate, în ciuda nenumăratelor reclamații anterioare.
Investigațiile au scos la iveală două grupuri infracționale organizate, create în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau a vârstnicilor. Vestea a oripilat opinia publică, iar reacțiile nu puteau să lipsească. Prezentă în studioul Euronews România, Georgiana Pascu, manager de program al Centrului de Resurse Juridice, a făcut dezvăluiri neașteptate.
Problemele de la azilele care tratau inuman bătrânii ar fi fost mușamalizate
"Centrul de Resurse Juridice organizează vizite inopinate în centrele în care sunt ținute închise persoanele cu dizabilități intelectuale sau psiho-sociale, indiferent de vârstă, încă din octombrie 2003. Anul trecut, în intervalul septembrie - noiembrie, am vizitat trei dintre centrele acreditate din județul Ilfov, centre în care accesul a fost deosebit de dificil, a trebuit să apelăm la ajutorul serviciului 112.
Am găsit mai multe persoane care nu știau cum au ajuns acolo, care s-au plâns că sunt ținute împotriva voinței lor, că nu au acces la tratament, că nu mănâncă suficient, că vor să plece de acolo și că unele dintre ele au fost bătute, legate și supuse unor forme de violență.
Cel mai important este că, la momentul în care noi am ajuns acolo, furnizorii de servicii sociale, privați în speță, un ONG și un SRL, ne-au răspuns că dețin toate autorizațiile și acreditările de funcționare, că au inclusiv contracte de furnizare de servicii încheiate cu direcții generale de asistență socială și protecția copilului, că au fost vizitate, inspectate de autorități ale statului, în speță agențiile județene de inspecție și prestații sociale.
Și noi, la rândul nostru, am sesizat Ministerul Muncii, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, direcțiile de asistență socială din Ilfov și București, Agenția Națională pentru Inspecție și Prestații Sociale. Și surpriza mare a fost că toate aceste instituții mari ale statului ne-au răspuns că nu văd nicio problemă acolo și că dețin toate autorizațiile legale", a precizat Georgiana Pascu, la Euronews.
Au fost emise şi puse în executare 26 de mandate de aducere pe numele persoanelor bănuite de constituirea de grupuri infracționale, audierile urmând a se desfăşura la DIICOT.
Faţă de 15 martori a fost îndeplinită procedura legală de citare, aceştia urmând a fi audiaţi la sediul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române.
De ce erau tratați bătrânii în acest fel? Înalți demnitari ar fi implicați
După descoperirile făcute, problema pare să aibă rădăcini mai adânci, chiar la nivel de înalți demnitari ai statului român, după spusele Gabrielei Pascu.
"Cum este posibil? Multă nepăsare, multă stigmă și prejudecată la adresa acestor oameni. Mă refer la persoanele cu dizabilități și în vârstă din aceste centre. Deținerea controlului exclusiv la nivelul unor autorități controlate politic de înalți demnitari ai statului român, mulți bani, pentru că erau minimum 6.000 sau 8.000 de lei, dar am scris și despre 10.000 de lei pe lună plătiți pentru o persoană.
Restricționarea accesului complet la servicii în comunitate. Și când spun complet, îmi asum ce spun, pentru că, în municipiul București, nu există servicii pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale. Dacă în familie există un tânăr, adult sau vârstnic cu dizabilități severe, statul nu oferă nimic. Statul îi mută la Aldeni, județul Buzău, după care mergem acolo, îi vedem în 2013, îi mută peste noapte în Breaza, apoi îi mută în Bragadiru, apoi în Giurgiu, apoi îi găsim aici.
"Anual mor, în centrele publice, 1.500 - 1.800 de oameni, despre care nu știm nimic, cu toate că acestea sunt decese suspecte"
Este ceva inadmisibil ce se întâmplă, în condițiile în care spunem de zece ani că, anual, în aceste centre - care sunt centrele publice, pentru că nu există informații publice despre persoanele care primesc servicii în aceste centre private finanțate din bani publici - anual mor, în centrele publice, în jur de 1.500 - 1.800 de oameni, despre care nu știm nimic, cu toate că acestea sunt decese suspecte.
Persoanele acestea, dacă vor să se plângă, noi cu ochii noștri am documentat, în sute de vizite de monitorizare în România, că nu există telefon. Vă puteți imagina să fiți închis într-un loc unde să nu puteți să sunați? Asta în condițiile în care conștientizați abuzul și știți că ați putea să primiți ajutor.
Imaginați-vă că noi și eu personal am apelat la 112, în județul Ilfov, de două sau de trei ori și am ajuns să ne bucurăm cu colegele mele când am găsit un polițist bun, adică unul care a venit și a încercat să ne ajute să intrăm și poate chiar să ne protejeze de unii dintre angajații din acele centre. Aceste persoane au rămas acolo luni de zile, după rapoartele noastre și plângerile noastre", a dezvăluit Georgiana Pascu.
Reacția Ministerului Muncii după dezvăluirile din azilele de bătrâni din Ilfov
Însă după toate aceste probleme, accesul angajaților Centrului de Resurse Juridice a fost retras de Ministrul Muncii.
"Ministrul Muncii... un secretar de stat din Minister, după apariția materialeor publicate de Buletin de București, a considerat de cuviință că trebuie să retragă accesul CRJ în aceste centre. Cu toate că inițial ne-au răspuns la toate rapoartele și sesizările noastre, că nu există niciun motiv de îngrijorare.
Pentru ca acum să aflăm din știrea dvs că ministrul Muncii comunică că a retras licența de funcționare în luna mai - atenție, la ceva timp după ce noi am scris și ne-am plâns - dar apoi, a doua zi, le-a emis o altă licență. Și nu înțelegem cum e posibil așa ceva.
Asta ne arată că România a fost degeaba condamnată. În februarie 2004. Eu cu ochii mei l-am văzut pe Valentin Câmpeanu, un tânăr abandonat de autoritățile statului într-un spital, într-un depozit de mobilă. El a murit la câteva ore după vizita mea în acel centru. A stat zece ani Centrul de Resurse Juridice în instanțele din România, ne-am dus mai apoi la CEDO, care a condamnat statul român, atât în CRJ, în numele lui Valentin Câmpeanu împotriva României, cât și în alte zeci de hotătâri.
Acum trei săptămâni, comitetul de miniștri de la Strasbourg a publicat două decizii în care se atrage atenția statului român că nu își execută obligațiile din hotărârile prin care a fost condamnat. Prin urmare, multă nepăsare, dezinteres și de fapt vorbim despre un malpraxis în asistență socială, care, de ce puțin 20 de ani, nu este sancționat.
Unul dintre consilierii Gabrielei Firea a condus pentru o perioadă de timp asociația implicată în ancheta privind căminele de lângă București unde bătrânii erau abuzați și ținuți flămânzi.
Georgiana Pascu: "Vorbim despre bani"
"Ceea ce este și mai grav este nu doar că ne-au retras accesul, ci modul în care au făcut-o și cum au comunicat. Am primit informații că, într-o mare conferință cu toți directorii DGASPC din România, secretarul de stat Vasilcoiu a anunțat public 'V-am scăpat de CRJ, nu vă mai deranjează CRJ prin vizite inopinate'.
Prin urmare, ai un secretar de stat în persoana acestui domn care a fost desemnat coordonatorul Comitetului Național de Dezistituționalizare la Ministerul Muncii. Are cea mai mare putere în acest moment și poate să controleze unde ajung acești oameni, ce se întâmplă cu ei. Și era deranjat de prezența noastră. De ce? Poate și pentru că vorbim despre bani.
România trebuie să își asume acum că atinge mai multe ținte în fața Comisiei Europene, sunt sute de milioane de euro care intră acum în bugetul statului, pentru ca acești oameni să trăiască în comunitate. Iar serviciile pe care le-ați văzut acum în serviciile procurorilor sunt servicii pe care statul român le raportează la Bruxelles ca fiind servicii în comunitate.
Sunt zeci de mii de persoane cu dizabilități și persoane în vârstă care sunt private de libertate, închise în așezăminte publice și private. Obligația legală a statului este de a le proteja împotriva oricărei forme de abuz. Și închiderea lor în aceste condiții este sancționată și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Prin urmare, a trebuit ca imediat să ne asigurăm că nicio persoană nu mai este închisă și nu mai suferă în aceste condiții", a concluzionat Georgiana Pascu.
Vârstnicii au fost preluați și transportați la spitale din București pentru îngrijiri medicale. Localnicii care stau gard în gard cu un azil din Voluntari au spus că ei au sesizat Poliția, după ce au văzut că bătrânii ieșeau la cerșit mâncare dezbrăcați și bătuți.