Fostul președinte Traian Băsescu, în prezent europarlamentar, este recunoscut pentru declarațiile sale tăioase când vine vorba de Rusia. Cea mai recentă dintre acestea este cea de miercuri, când a acuzat mai mulți demnitari europeni că „s-au pus în slujba lui Putin”. De-a lungul timpului, Băsescu s-a poziționat, fără echivoc, pentru consolidarea parteneriatului strategic SUA și împotriva încercărilor Rusiei de a-și spori influența în regiune.
La nici un an după ce devenise președinte al României, Traian Băsescu atrăgea atenția în legătură cu pericolul rusesc. Moscova tratează Marea Neagră ca pe „un lac rusesc”, declara șefului statului, în septembrie 2005, într-un discurs susținut în Statele Unite, la Universitatea Stanford. E timpul ca Marea Neagră să înceteze să mai fie un lac rusesc, a insistat Traian Băsescu, care își dorea, în regiune, un grup operativ (task force) format din militari americani și europeni.
Schimbi de replici în Consiliul Europei
Consiliul Europei a fost, în două rânduri, scena unor dialoguri tensionate între oficiali ai Rusiei și fostul președinte al României, care le-a răspuns în stilu-i caracteristic.
În ianuarie 2006, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, reprezentantul Rusiei Konstantin Kosacev l-a întrebat pe preşedintele Băsescu cum se împacă instalarea bazelor americane în România, cu prevederile privind tratatul forţelor convenţionale în Europa.
„După cum am înţeles, dumneavoastră reprezentaţi Federaţia Rusă. 30 de ani aţi stat în Romania şi nu v-am întrebat niciodată de ce aţi stat”, a spus Traian Băsescu.
Răspuns viral pentru un parlamentar rus
Cel mai viralizat dialog între Traian Băsescu și un oficial rus a avut loc în 2011, în Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei. Cel care a deschis discuția a fost parlamentatul rus Iuri Solonin, în contextul în care Moscova era nemulțumită de faptul că tot mai mulți moldoveni de peste Prut obțineau, cu ușurință, cetățenia română. „Este corectă evaluarea experților conform căreia politica României are ca scop anexarea Republicii Moldova și formarea României Mari?”, a întrebat Solonin.
„Vă rog să notați, domnule parlamentar, că România nu are niciun fel de experiență în anexarea altor state”, răspuns Traian Băsescu, în aplauzele multora dintre oficialii prezenți la ședința Adunării Parlamentare a Consiliul Europei.
Săptămâna aceasta, Traian Băsescu a declarat, în Parlamentul European, că regimul lui Vladimir Putin s-a consolidat și cu ajutorul UE. „Avem însă o mare problemă, problema consolidării lui Putin de către demnitari ai Uniunii Europene. Și aici o să enumăr câțiva premieri ai Uniunii Europene care s-au pus în slujba lui Putin după terminarea mandatelor: Schroeder e pe buzele tuturor, Matteo Renzi, fost premier italian, angajat la firmă rusească, Christian Kern, fost cancelar austriac, Francois Fillon, fost premier al Franței, Esko Aho, fost premier finlandez, Paavo Lipponen, fost premier finlandez, Karin Kneissl, fost ministru de externe austriac, Hans Schelling, fost ministru de Finanțe austriac și sigur nu putea să lipsească Dominique Strass Kahn”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu.