Traian Băsescu cere revizuirea sentinței prin care a fost declarat colaborator al Securității. Fostul președinte a depus calea extraordinară de atac la Curtea de Apel București. Solicitarea urmează să fie judecată pe data de 21 octombrie.
Fostul președinte urmărește recuperarea beneficiilor
Traian Băsescu vrea să obțină revizuirea sentinței din primă instanță, pronunțată în 2019, prin care judecătorii au stabilit că fostul președinte a colaborat cu Securitatea pe vremea când era student la Institutul de Marină din Constanța. Decizia de atunci a rămas definitivă, prin sentința dictată de magistrații Înaltei Curți, în martie anul acesta.
La scurt timp, lui Traian Băsescu i-au fost retrase toate beneficiile pe care le avea în calitate de fost șef de stat: paza și mașina de la SPP, indemnizația de la Administrația Prezidențială și vila de protocol de la stat. Fostul președinte a dat în judecată toate instituțiile pentru recuperarea beneficiilor.
CNSAS a susţinut că Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină. Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.
Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.
Nume conspirativ
În timpul procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, Traian Băsescu a negat că ar fi fost colaborator al fostei Securităţi.
„Avem puncte de vedere total diferite, eu şi CNSAS. Ne va împăca un al treilea, judecătorul,” a spus, atunci, Băsescu.
Traian Băsescu a precizat în sala de judecată că nu a ştiut că i s-ar fi alocat un nume conspirativ, subliniind că rapoartele sale sunt semnate „căpitan Traian Băsescu”.
„Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus şi un nume conspirativ. (...) Nu am ştiut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naţionale,” s-a apărat el.
El a precizat că studenţii de la Secţia civilă a Institutului de Marină nu aveau interdicţia de a lua legătura cu cetăţeni străini, de a avea relaţii cu aceştia în afara cadrului profesional. Acesta a amintit că vara, ca studenţi, mergeau la Mamaia, unde se întâlneau cu tineri din Cehoslovacia.
„Navele româneşti operau în toate porturile lumii şi la Secţia comercială studenţii erau familiarizaţi şi pregătiţi pentru contacte cu străini. (...) Niciodată nu am considerat că acele relaţii ale noastre cu studenţii cehi puteau fi condamnate. Nu ne ascundeam, pentru că nimeni nu ne interzicea,” a menţionat fostul președinte.