Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Decizie radicală anunțată de un aliat tradițional al Rusiei. Kremlinul avertizează că vor fi "consecințe grave"

Armenia, un aliat tradițional al Rusiei, intenționează să intre sub jurisdicția Curții Penale Internaționale. Guvernul de la Erevan a informat deja Kremlinul, potrivit presei ruse. Odată cu intrarea sub jurisdicția Curții Penale Internaționale, armenii vor aplica și măsura luată de această instanță, aceea de a-l aresta pe președintele rus Vladimir Putin, dacă acesta va ajunge pe teritoriul acestei țări. Mandatul internațional de arestare emis le obligă pe cele 123 de state membre ale Curţii să-l reţină şi să-l transfere pe Putin în fața Tribunalului de la Haga.

Armenia vrea să intre sub jurisdicția Curții Penale Internaționale

"A avut loc o întâlnire, iar procesul este în desfăşurare", a precizat ambasadorul Ministerului de Externe al Armeniei, Edmon Marukyan, citat de agenţia rusă de ştiri Tass. El susține că acest demers "nu este împotriva Federaţiei Ruse, ci e din cauza crimelor de război comise pe teritoriul Republicii Armenia de partea azeră. Partenerii noştri ruşi sunt conştienţi de acest lucru".

În ultimele săptămâni, Armenia a acuzat Azerbaidjanul că a deplasat forţe militare în jurul regiunii Karabah, pe care Baku a blocat-o, efectiv, din decembrie 2022, provocând foamete acută. Relaţiile bilaterale s-au deteriorat şi mai mult în ultimele luni din cauza a ceea ce Erevanul spune că este "eşecul Moscovei de a respecta pe deplin un tratat de încetare a focului, din 2020", pe care rușii l-au intermediat între Armenia şi Azerbaidjan, pentru a opri războiul din regiunea Nagorno-Karabah. Acea zonă este populată de armeni din Azerbaidjan.

Evident, rușii se opun ferm acestei decizii luate de Armenia. Oficialii de la Moscova au amenințat că vor exista "consecințe grave".

Relațiile dintre Armenia și Rusia s-au stricat de la momentul în care rușii au invadat Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE