Situație tensionată la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, după ce un fost șef de serviciu în SRI a fost validat de Senatul Universității București în funcția de asistent universitar. Antonio Amuza predase deja, atât la facultatea de sociologie, cât și la cea de jurnalism, fără să precizeze în CV că lucrează și la Serviciul Român de Informații. Mai mult, profesorii de la jurnalism atrag atenția că Amuza nu ar avea nici pregătirea necesară pentru postul pe care ar urma să-l ocupe definitiv. Antonio Momoc, decanul Facultății de Jurnalism a vorbit la Euronews România despre această situație.
Antonio Momoc a spus că nu va putea revizui din punct de vedere legal decizia ca Antonio Amuza să ocupe funcția de asistent universitar.
”Din punct de vedere legal sau procedural, nu văd cum ar fi posibil. Poate să revizuiască doar domnul Amuza, dacă dumnealui își face o evaluare, dacă apreciază că nu este acolo unde trebuie să fie, cred că este singurul în măsură să ia o decizie în acest sens. A fost un post public, iar domnul Amuza s-a prezentat ca unic candidat. A îndeplinit criteriile minimale, potrivit fișei de verificare, pentru ocuparea postului de asistent ai nevoie de un singur articol.”
Decanul spune că Antonio Amuza nu este candidatul ideal
Decanul facultății a spus că Antonio Amuza nu este un candidat ideal, iar faptul că a ascuns anumite detalii din CV reprezintă o problemă.
”Nu cred că este un candidat ideal, ba mai mult, este cunoscut faptul că eu am remarcat că există o inadecvare între ceea ce are ca experiență domnul Amuza și postul pentru care candidează. O altă problemă este cea care ține de faptul că domnul Amuza spune în CV-ul dumnealui că până în 2022 a lucrat la Serviciul Român de Informații, face această precizare în CV-ul de concurs, doar că noi am aflat ulterior acestui concurs faptul că dumnealui nu a făcut această mențiune la un concurs anterior, la Sociologie. Deci din această perspectivă sigur că există neîncredere în acest moment și semne de întrebare. Mulți dintre noi, membri ai comisiei respective, am crezut că dumnealui ne spune într-un mod transparent faptul că a lucrat la personal într-o anumită instituție. Nu am primit niciun semnal din partea niciunei comisii că este incompatibil.
Discuția de fond este în ce măsură dumnealui este apropiat de conținutul disciplinelor respective, lucru pe care eu l-am remarcat. Eu i-aș recomanda să se retragă, dar nu pot să fiu în locul dumnealui. Cred că dumnealui va trebui să ia această decizie, pentru că ține, până la urmă, de propria persoană, de felul în care vede această chestiune.”
Pe grupurile interne ale Facultății de Jurnalism, studenții au anunțat că vor protesta pe 24 iulie față de această decizie. Decanul facultății a spus că îi îndeamnă pe studenți să se exprime liber.
”Studenții sunt parteneri și beneficiari si sistemului de învățământ și este dreptul să se exprime sub orice manieră, orice formă de expresie.”