O situație tensionată este la Facultatea de Jurnalism după ce reprezentanții Facultății au validat în urma unui concurs, un fost angajat al SRI pentru funcția de asistent al Instituției. Situația a generat nemulțumire în rândul studenților și al profesorilor care au anunțat proteste. Aceștia au motivat că în timpul colaborării în ultimii ani nu ar fi știut de funcția pe care Antonio Amuza a deținut-o la Serviciul Român de Informații deși ar fi predat viitorilor jurnaliști.
Ce arată CV-ul lui Antonio Amuza
În CV-ul prezentat de Antonio Amuza pentru a ocupa funcția de asistent în cadrul Facultății de Jurnalism, între 2017 și 2022, precizează că a fost șef al departamentului HR în cadrul SRI. Este fraza care a pus pe jar comunitatea Facultății de Jurnalism. Studenții și profesorii spun că pe parcursul colaborărilor academice din 2014 la Facultatea de Sociologie și din 2022 la Facultatea de Jurnalism, nu ar fi știut și de funcția deținută în Serviciul Român de Informații.
”Noi nu avem nicio certitudine că această persoană nu mai lucrează în momentul de față pentru SRI. Greșită, din punctul meu de vedere, este decizia tuturor instanțelor, cu ghilimele de rigoare, evident, a tuturor comisiilor care au validat concursul ocupat de acest candidat.
Problematic este faptul că nu are niciun fel de pregătire în domeniul postului pe care urmează să îl ocupe, mai exact va preda Publicitate, Semiotică, Comunicare de criză.
Din CV-ul său nu reiese că ar avea vreo experiență profesională sau certificare din punct de vedere academic”, a declarat Emilia Șercan, profesoară în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), pentru Euronews România.
Și studenții instituției și-au exprimat public îngrijorarea când au aflat că un fost angajat al SRI a predat la catedră și a fost acceptat pentru funcția de asistent al Facultății de Jurnalism.
”Prezența actualului angajat în cadrul Facultății noastre, el fiind un fost membru al Serviciului Român de Informații (SRI) ne ridică semne serioase de întrebare și reprezintă o incertitudine asupra mediului academic în general, care ar trebui să formeze specialiști în domeniul presei, relațiilor publice și publicității.
Prezența unui fost angajat al acestei instituții în rândul profesorilor noștri poate produce îngrijorări cu privire la independența și imparțialitatea cunoașterii pe care noi o dobândim”, a afirmat Ciprian Lazăr, reprezentant al Asociației Studenților la Comunicare.
Cum motivează Antonio Amuza că nu a trecut în CV faptul că a lucrat la SRI
Antonio Amuza a explicat de ce a omis să treacă în CV-ul său postul pe care l-a ocupat în SRI.
”Sunt două momente distincte. Am mai participat în trecut și cineva a căutat în arhiva Universității un alt CV de-al meu, pe care l-am folosit la participarea la un alt post universitar în urmă cu doi sau trei ani, perioadă în care lucram la SRI și pentru a proteja instituția la momentul respectiv de genul acesta de înțelegeri sau asocieri rău voitoare din presă, nu menționasem angajatorul direct, ci cel angajatorul general fără să omit activitatea mea profesională. Vorbim despre activitatea profesională la Guvernul României”, a motivat Antonio Amuza.
În plus, Amuza a ținut să infirme calitatea de posibil ofițer acoperit.
”Fișa de post a unui ofițer SRI, pentru că nu poate fi angajat ca civil pentru a se ocupa de asta, este similară cu a oricărui alt angajat în zona de resurse umane, care oricum este mult mai complexă decât doar recrutare, cum se spune acolo că aș fi făcut, recrutare printre studenți sau profesori, nici vorbă de așa ceva”, a adăugat el.
Profesorii și studenții Facultății de Jurnalism spun că situația este de neacceptat și amenință cu proteste.