Costul următorului dumneavoastră zbor va crește, potrivit experților din industrie. Aceasta este informația oferită de Asociația Internațională a Transportului Aerian, care și-a ținut luni întâlnirea anuală în Dubai, unde se află transportatorul aerian pe distanțe lungi Emirates.
În timp ce companiile aeriene continuă să se recupereze după ce au rămas la sol în întreaga lume în timpul pandemiei de coronavirus, liderii industriei au declarat jurnaliștilor că există mai multe costuri care probabil vor împinge prețurile biletelor tot mai sus.
O parte dintre acestea provin din inflația mondială, o problemă permanentă de la începutul pandemiei. Costurile combustibilului pentru avioane, aproximativ o treime din toate cheltuielile companiilor aeriene, rămân ridicate.
Între timp, un impuls global pentru ca industria aviatică să se decarbonizeze face ca tot mai mulți transportatori să se lupte pentru cantitatea mică de așa-numit combustibil sustenabil pentru aviație, sau SAF, disponibil pe piață.
„Companiile aeriene vor continua să facă tot ce pot pentru a ține costurile sub control cât mai mult posibil, în beneficiul consumatorilor”, a declarat Willie Walsh, directorul general al Asociației Internaționale a Transportului Aerian, un grup comercial din industrie.
„Dar cred că este nerealist să ne așteptăm ca liniile aeriene să poată continua să absoarbă toate costurile. ... Nu este ceva ce ne place să facem, dar este ceva ce trebuie să facem”.
De asemenea, presiunea asupra industriei este o mahmureală pandemică și în producția de aeronave, spun ei.
Profiturile companiilor aeriene vor atinge un nivel record
Acest avertisment vine în contextul în care IATA estimează că, la nivel global, veniturile companiilor aeriene vor atinge aproape 1.000 de miliarde de euro în 2024, un nivel record.
În acest an vor fi 4,96 miliarde de călători în avioane, iar cheltuielile totale ale transportatorilor vor ajunge la 936 de miliarde de dolari (862 de miliarde de euro) - un alt record.
Dar și profiturile din industrie sunt așteptate să fie de aproape 60 de miliarde de dolari (55 de miliarde de euro) în acest an.
În special Emirates, un motor principal pentru economia Dubaiului, a înregistrat profituri record în 2023.
Rezultatele Emirates se potrivesc cu cele ale bazei sale, Aeroportul Internațional Dubai. Cel mai aglomerat aeroport din lume pentru călătorii internaționali a avut 86,9 milioane de pasageri anul trecut, depășind cifrele din 2019, chiar înainte ca pandemia de coronavirus să blocheze aviația mondială.
Cu toate acestea, el a susținut că, pe măsură ce companiile aeriene au devenit mai mari și transportatorii s-au consolidat, economiile de costuri au fost transferate în mod discret către consumatorii care acum pot rezerva zboruri în întreaga lume.