Un cutremur cu magnitudinea 5,2 a avut loc luni după-amiază, la ora 16:58, în România, în Oltenia, Gorj. Potrivit INFP, seismul a fost unul de suprafață și s-a produs la o adâncime de 16,5 km (inițial a fost măsurat la 15 km, apoi la 13,2 km).
Cutremurul a fost urmat de două replici: una cu magnitudinea 2,4 la ora 17:13 și cealaltă, de 2,8 la ora 17:21.
Directorul INFP: Puțin probabil ca seismul să aibă legătură cu cel din Turcia și Siria
Directorul INFP, Constantin Ionescu a declarat că seismul de luni după-amiază din Gorj a fost cel mai mare de până acum produs în această zonă.
„A fost o surpriză și pentru noi. În 1980 a fost un cutremur de 4.2, iar în 2021 a fost unul de 4, dar mai jos de Târgu-Jiu. Cutremurul a avut două replici. E posibil să mai fie replici. Cutremurele de suprafață produc replici destul de multe, de obicei mai mici. Regiunea de aici nu are suficientă energie decât cel care a fost acum. Cutremurul de suprafață poate provoca daune, dar numai dacă este sub o clădire.”, a explicat Constantin Ionescu.
Întrebat dacă acest cutremur a avut legătură cu cel din Turcia și Siria, Constantin Ionescu a spus „puțin probabil”.
„Nu cred că este legătură. De obicei ar trebui să nu fie nicio legătură.”, a explicat directorul INFP.
Raed Arafat: „Pe parcursul ultimilor ani, noi ne-am pregătit în fiecare lună”
Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat în direct la Euronews România că nu au fost raportate pagube până la acest moment, după cutremurul din Gorj.
Referindu-se la cum se pregătește România pentru un eventual cutremur major, Raed Arafat a spus că „pe parcursul ultimilor ani, noi ne-am pregătit în fiecare lună. Și ca dotare. Sunt momente când te poți descurca singur, sunt momente când trebuie să apelezi la ajutorul național, dar și momente când ai nevoie de ajutor din afară. Totul depinde de amploarea impactului unui cutremur.”
Seismolog: „Este un cutremur normal pentru zona respectivă. Nu ne așteptăm să fie unul mult mai mare”
Dragoș Toma, seismolog INFP, a declarat la Euronews România că seismul produs în Gorj „este un cutremur normal pentru zona respectivă. Inițial prima soluție l-a plasat la 13 km, apoi la 15 și acum la 17 km.”
„Față de cutremurele de adâncime intermediară din zona Vrancea, la 90-150 de km, înseamnă că dacă au magnitudine mică, cum a fost acesta, ele pot fi resimțite mai puternic, în special în zona epicentrală.”, a explicat seismologul.
Acesta a mai spus că nu se așteaptă la un seism mai putenic în această zonă.
„Pentru zona respectivă avem consemnate cutremure de 5,2 în 1943 sau de 4,5 în 1963. Pe de o parte, au mai fost cutremure în zona respectivă de magnitudini aproximativ similare, nu ne așteptăm la un cutremur mult mai mare, la magnitudini de peste 6. A fost și o replică. S-ar putea să mai fie și alte replici, cu magnitudini mici. Nu ne așteptăm să fie unul mult mai mare.”, a spus seismologul.
Cutremurul de 5,2 din Gorj, resimțit în sud-vestul și centru
Cutremurul s-a produs la 102km sud-vest de Sibiu, 107km nord-vest de Craiova, 137km vest de Pitești, 166km est de Timișoara, 179km sud de Cluj-Napoca, 183km sud-est de Arad, 196km vest de Brașov, 218km est de Belgrad, 222km est de Zemun, 224km vest de Ploiești.
Pe rețelele sociale, oamenii au transmis că seismul s-a simțit în Timișoara, Brașov, Sibiu, Cluj, Alba, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Orșova sau Reșița.
ISU Gorj a transmis că „până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.”
În Timiș, Arad și Mehedinți, echipe de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență județene au plecat în recunoaștere, pentru a identifica și evalua eventualele pagube, materiale și umane, ale cutremurului. ISU Timiș, ISU Arad, ISU Mehedinți au transmis, de asemenea, că nu au fost înregistrate momentan apeluri care să semnaleze eventuale pagube.
În noiembrie 2022, un cutremur cu magnitudinea 5,4 a avut loc în zona Vrancea, la o adâncime de 148,8 kilometri.