Șase oameni și-au pierdut viața pe litoral în ultimele două zile, după ce au fost luați de curenți puternici.
Curenții marini reprezintă un fenomen natural, iar pe litoralul românesc aceștia sunt cunoscuți sub denumirea de curenți RIP. Acești curenți au devenit subiect de interes pentru autorități și specialiști, deoarece au dus la un număr semnificativ de cazuri de înec în Marea Neagră.
Florin Tătui, cadru didactic la Facultatea de Geografie din cadrul Universității București, a spus în direct la Euronews România că acești curenți RIP se formează mai ales în apele mici, acolo unde părinții își lasă copiii să se joace.
Florin Tătui: "Acești curenți se formează în apropierea plajei, din apă cu adâncimea sub un metru. Acolo unde de obicei ne lăsăm copiii și spunem că ar fi în siguranță pentru că adâncimea apei e mică. Un copil poate fi luat foarte rapid și dus în câteva secunde zeci de metri de la o adâncime foarte mică. Cu atât mai mult dacă se află pe o saltea sau pe un colac.
De asemenea, acești curenți RIP au și un comportament înșelător. Vedem (n. red. în imagine) niște zone cu spargere a valurilor, care par foarte energetice, și vedem zona centrală care pare mai liniștită, unde aparent pericolul ar fi mic. Din contră, acolo e pericolul cel mai mare. Sunt mulți părinți care își lasă copiii fix în zona aceasta."
Întrebat ce șanse are un om care intră într-un curent RIP, profesorul Florin Tătui a declarat că nu există șanse. Singura salvare ar fi prinderea de un obiect gonflabil, cum ar fi o saltea sau un colac.
Florin Tătui: "Nicio șansă nu aveți. Nici un înotător profesionist nu are nicio șansă. Fac o comparație a curentului cu un râu de munte. Vorbim de viteze care depășesc instantaneu 1,5-2 m/sec. Asta e viteza apei într-un râu de munte. A înota împotriva unui curent RIP e ca și cum ai înota în amonte. Nimeni nu are vreo șansă. De aceea nici nu trebuie să ne hazardăm.
Acești curenți se formează și la valuri care au 20-30 de centimetri înălțime. Viteza lor crește în funcție de mărimea valului. Este suficient să avem steagul galben, în care ni se permite într-o anumită limită intrarea în apă.
Dacă vă prindeți de o saltea sau de alt obiect gonflabil aveți o șansă reală (n. red. să scăpați), deoarece aceștia sunt doar niște curenți de suprafață. Ei nu ne trag la fund, ci doar ne poartă la suprafața apei către larg. Orice obiect gonflabil ne poate salva viața."