În următoarele zile se vor înregistra temperaturi scăzute pe întregul teritoriu al României, iar meteorologii au emis o avertizare de ger, pentru toată țara. Medicii și specialiștii în sănătate publică ne spun ce trebuie să facem în perioadele friguroase, pentru a evita efectele negative ale frigului asupra organsismului.
Cum ne protejăm de ger
În zilele cu ger, este recomandat:
- să evităm deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig;
- să respectăm regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii;
- să consumăm alimente bogate în proteine, fructe și legume.
Dacă este necesară deplasarea în spații deschise, medicii și specialiștii recomandă să purtăm căciuli, mănuși, fulare etc. Trebuie evitată expunerea mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături.
În cazul în care apar simptome de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului.
Persoanele vârstnice sunt printre cele mai vulenerabile în cazul expunerii la frig, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii. Acestea trebuie să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.
Locuințele și spațiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător și trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.
Ce este hipotermia și cum acordăm primul ajutor în caz de hipotermie
Hipotermia este o afecțiune în care temperatura corpului scade sub 35 de grade. Este mai puțin întâlnită în viața cotidiană, însă riscul apariției sale crește, de exemplu, dacă practicăm sporturi de iarnă și nu luăm măsurile de protecție adecvate.
În cazul în care o persoană este afectată de hipotermie, până la sosirea echipajului medical, aceasta trebuie să primească imediat ajutor:
- persoana trebuie dusă într-o cameră caldă sau adăpost și dezbracată de orice îmbrăcăminte udă;
- încălziți persoana afectată de hipotermie, , în primul rând în zona pieptului, gâtului și capului;
- nu încălziți persoana prin frecare sau masare, pentru că acestea pot crește riscul la probleme cardiovasculare; puteți utiliza o pătură electrică;
- nu încălziți bratele și picioarele, deoarece sângele rece va fi împins înapoi spre inimă, plămâni și creier;
- dați persoanei să bea băuturi calde nealcoolice
Cum recunoaștem degerăturile și cum le tratăm
O altă problemă care poată să apară la expunerea prelungită la frig o reprezintă degerăturile (înghețarea lichidului din celule). Există patru tipuri de degerături:
- Degerăturile de gradul I: forma cea mai ușoară; sunt afectate în principal nasul urechile, obrajii, degetele de la mâini și de la picioare; pielea afectată poate deveni roșie și pot să apară senzațiile de arsură și furnicături;
- Degerăturile de gradul II: pielea devine albă și apare senazația de amorțeală;
- Degerăturile de gradul III și IV: afectează pielea în toată grosimea, precum și țesuturile în profunzile, inclusiv mușchii și oasele
Degerăturile superficiale (de gradul I și II) se pot trata fără intervenție medicală, prin încălzirea zonei afectate. Extremitățile pot fi menținute în contact cu corpul.
Surse: Ministerul Sănătății, site-ul Centrului Medical de Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes"