Comisia Europeană a prezentat o nouă directivă pentru a combate înșelătoriile cu produse prezentate drept ecologice. Companiile care fac acest lucru pot primi sancțiuni, care merg de la amenzi până la confiscarea veniturilor, sau excluderea de la achiziții și finanțare publică. Sancțiunile vor fi aplicate de către autoritățile naționale, care trebuie să controleze produsele, să facă publice constatările lor și să amendeze firmele care induc în eroare consumatorii.
Fabricat din ingrediente de origine naturală, prietenos cu mediul, 100% organic, ecologic. Acestea sunt unele dintre etichetele atrăgătoare pe care multe companii le pun pe produsele lor pentru a atrage consumatorii. Se estimează că aproximativ 53% din etichetele bio sau eco furnizează informații ”vagi, înșelătoare sau nefondate”.
Noi reguli pentru combaterea fenomenului de „greenwashing”
Comisia Europeană a prezentat noi reguli pentru a combate fenomenul cunoscut sub nu”mele de ”greenwashing”. Noua directivă obligă companiile să-și susțină afirmațiile cu dovezi științifice credibile, pentru a proteja consumatorii de comercializarea unor produse înșelătoare. Verificarea trebuie să fie independentă și să aibă loc înainte ca produsul să fie introdus pe piață. Aceste informații ar trebui apoi să fie ușor de accesat. De exemplu, printr-un cod QR sau printr-un link către un site web.
Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru mediu: ”Dorim, în primul rând, ca toți consumatorii să obțină informații de încredere, care să fie consecvente și verificabile. Dorim etichete ecologice mai transparente și, desigur, mai ușor de înțeles.”
Directiva nu va crea o singură etichetă verde pentru întreaga Uniune Europeană. În schimb, va armoniza cerințele care se aplică celor 230 de etichete ecologice aflate în prezent pe piață. Dacă o companie nu respectă regulile și continuă să utilizeze etichete înșelătoare, ea se va confrunta cu sancțiuni, cum ar fi amenzi, confiscarea veniturilor și excluderea de la achizițiile publice.
Eticheta ecologică oficială a UE, aflată în vigoare din 1992, va fi exceptată de la norme, deoarece respectă deja criteriile de verificare. Proiectul legislativ va fi negociat între statele membre și Parlamentul European înainte de a intra în vigoare.