Românii și-au rezervat cu aproape 30% mai multe vacanțe față de anul trecut. După pandemie tot mai mulți români au cumpărat în avans vacanțele, iar unii dintre ei au ales chiar mai multe destinații. În schimb, biletele de avion sunt tot mai scumpe așa că cererea pentru pachete de vacanță în România a crescut cu 50% față de anul trecut, potrivit operatorilor din turism.
Antonia Giurgiu spune că după ce în pandemie i-au fost anulate unele zboruri, acum este mult mai flexibilă când își alege vacanța .
”Ne place să fim liberi în interiorul programului și să mergem în mai multe locuri, să vizităm, nu neapărat să stăm într-o locație unde să le ai pe toate”, a spus Antonia Giurgiu.
Marius Berca, director operațional agenție de turism: ”Ușor, ușor oamenii se reîntorc la early booking, la acea ofertă timpurie, și atunci își achiziționează una, două sau trei vacanțe pentru sezonul estival.”
Majoritatea turiștilor preferă rezervările online
95% dintre clienții agențiilor de turism preferă să facă rezervările online. Așa procedează și cei care au făcut optat pentru vacanțe în România.
Ștefan Necula, director platformă turism: ”Până la sfârșitul lunii aprilie am văzut o creștere foarte mare, spunem noi până la 50% față de ce s-a întâmplat în anii anteriori, având în vedere că avem doi ani în care am suferit din cauza pandemiei.”
Mulți dintre românii care și-au rezervat vacanța în țară au ales pachete turistice în sudul litoralului românesc, în special în Eforie Nord, o destinație populară în ultimii doi ani, după cum spun touroperatorii. Anul acesta în stațiunea Mamaia au crescut rezervările cu peste 50% față de anul trecut.
Ștefan Necula, director platformă turism: ”Cred că s-au îndreptat foarte mulți și către locațiile din țară din cauza creșterii foarte mari a prețurilor la biletele de avion.”
Destinațiile preferate de români
De asemenea, românii care aleg să-și petreacă vacanța în străinătate optează pentru Turcia, Grecia ori Spania. În creștere sunt și cererile pentru vacanțele exotice, în destinații cum ar fi Zanzibar, Maldive, Tenerife Seychelles.
Ștefan Stan, de exemplu, spune că a avut parte și de experiențe nedorite în vacanțele exotice: a fost jefuit, a avut probleme cu localnicii dar și cu alimentele. A păstrat din vacanțe doar amintirile frumoase, dar acum când alege o nouă destinație se informează mult mai mult.
”Încerc să mă documentez foarte bine despre destinația respectivă. Să știu toate dedesubturile, să știu toate aspectele negative. Pun în balanță cât de riscantă este sau tot ceea ce poate apărea negative și la final fac eu ca o balanță. Dacă balanța iese pozitivă aleg destinația respectivă”, a explicat Ștefan Stan.
Marius Berca, director operațional agenție de turism: ”Sunt și turiști care vor să plece mâine și este foarte bine așa, pentru că este în funcție de cum și-au luat concediu, cum au libere ș.a.m.d. Sunt și turiști care vin și vor să plece peste două săptămâni, peste trei săptămâni sau peste o lună.”
Și Radu Manu spune că deși nu este foarte organizat în privința concediului și și-l ia pe ultima sută de metri, înainte de plecare încearcă să adune câteva date esențiale despre destinație.
”Locațiile sunt știute, sunt cunoscute, sunt frecventate de turiști. Alte măsuri sunt: să nu fie evenimente, dezastre prin zonă respective. Și cam atât”, a explicat un turist.
Conform datelor statistice, anul trecut mai mulți români și-au petrecut vacanțele în țară. Doar 27% dintre călătoriile turistice au fost în străinătate, în timp ce 74% dintre acestea au fost în țară.