Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Crucea Roșie evacuează pacienții din Donețk. Oamenii sunt relocați în zone mai sigure din Ucraina

În timp ce ofensiva rusă continuă, voluntarii Crucii Roșii ucrainene evacuează pacienții imobilizați din spitalele din regiunea Donețk. Aceștia îi transportă din spital la un tren medical al organizației Medici fără Frontiere, pentru a-i duce în regiuni mai sigure din Ucraina.

Forțele ruse au bombardat 17 orașe și sate din regiunea Donețk, a declarat guvernatorul regiunii. Atacurile rusești au ucis cel puțin 3 civili și au rănit alți 8 în ultimele 24 de ore, în timp ce luptele au continuat în sud și est, potrivit președintelui Zelenksi. Din acest motiv, pacienții din Donețk vor fi relocați.

Oleksandr Lavreniuk, șeful echipei de voluntari ai Crucii Roșii ucrainene: „În prezent, este foarte importantă evacuarea oamenilor din această regiune. Luptele continuă și este iarnă. Este periculos și frig. Rețelele de încălzire sunt distruse. Oamenii nu au cum să se încălzească.”

Însă nu toată lumea dorește să plece. Una dintre persoanele evacuate este Svitlana Truba, din orașul Sloviansk.

Svitlana Truba, pacientă din Sloviansk: „Nu vreau să plec. Nu vreau să plec din Sloviansk. Mi se rupe inima. Îl părăsesc. Doamne, te rog, ajută Sloviansk, Doamne, te rog, ajută Ucraina, ajută-ne pe toți.”

Oficialii ucraineni au anunțat, de asemenea, bombardamente intense și atacuri aeriene în provincia Lugansk. De asemenea, în sud, forțele rusești au bombardat orașul Herson de 13 ori în 24 de ore, distrugând o cale ferată și clădiri rezidențiale.

Ucraina și-a reînnoit apelul către țările occidentale pentru avioane de luptă care să respingă invazia Moscovei, dar nu a primit încă asigurări la Bruxelles în acest sens. Cu toate acestea, aliații au promis mai multe arme, muniție și tancuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE