Variantele de Guvern se schimbă de la o zi la alta și de la o oră la alta. Negocierile nu au dus nicăieri. Din contră, s-au transformat într-o telenovelă cu multe răsturnări de situație. Să vedem cum s-a schimbat structura noului guvern de la alegerile parlamentare până acum.
10 decembrie. PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile au anunțat că intră împreună la guvernare. Scopul a fost formarea unei majorități pro-europene care să împiedice partidele „suveraniste” să ajungă la putere. Au urmat multe zile de discuții tensionate pentru formarea noului Guvern.
Pe 17 decembrie, PSD, PNL, UDMR și minoritățile s-au întâlnit la negocieri la Palatul Victoria, fără USR. E momentul în care USR iese din coaliția proeuropeană. În spațiul public au apărut informații că reprezentanții USR nu vor să participe la negocieri. Cei de la USR susțin că nu au fost invitați și i-au acuzat pe partenerii de guvernare că i-au exclus din schemă.
PSD s-a retras pentru o zi
Pe 19 decembrie, la prânz, lucrurile au luat o nouă întorsătură. Marcel Ciolacu a anunțat printr-o postare pe Facebook că PSD s-a retras de la masa negocierilor, intră în opoziție, dar va vota un guvern de dreapta. Mai târziu, premierul le-a reproșat partenerilor de discuții că spun că „le este silă să stea la aceeași masă cu el”.
Reacțiile nu au întârziat să apară. Șeful UDMR, Kelemen Hunor, i-a invitat pe liderii de coaliție să ia un lighean cu apă și să pună fiecare picioarele în apă, apoi să se întoarcă la masa discuțiilor.
Apele s-au tulburat și mai mult în coaliție când președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat că partidul își asumă guvernarea, dar le amintește lista celor opt condiții.
Pe 20 decembrie, potrivit surselor Euronews România, PSD a revenit la masa negocierilor, iar programul de guvernare a fost asumat de PSD, PNL și UDMR. În discuții s-ar fi agreat și ca social-democrații să dea premierul.