Atât de aproape și totuși atât de departe. Aderarea la Spațiul Schengen este în acest moment pusă sub semnul întrebării. După un val de susținere și mesaje de încurajare din partea Europei, ultimele două zile au frânat entuziasmul că pe 8 decembrie, în Consiliul JAI, România va primi votul pozitiv.
La începutul lunii octombrie, Iohannis și eurodeputații români au dat un semnal clar că aderarea este posibilă
La începutul lunii octombrie președintele Iohannis și eurodeputații români au dat un semnal clar că aderarea la Schengen este posibilă. Principalele piedici - securitatea granițelor și MCV-ul - pare că s-au rezolvat. MCV poate fi ridicat a spus Comisia Europeană, iar granițele au fost verificate și răsverificate de toți experții interesați. România a fost verificată de două ori, în octombrie și acum o săptămână, când Olanda, Suedia și Germania și-au trimis suplimentar echipe în țara noastră. Au fost rezultate pozitive în ambele cazuri și totuși, acum două zile, președintele României a temperat entuziasmul.
Klaus Iohannis a declarat că data de 8 decembrie este supraevaluată în ceea ce privește intrarea României în Spațiul Schengen. Președintele spune că este o posibilă o amânare a acestei decizii cu o lună sau două.
„Cred ca s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca și termen final ceea ce nu este. 8 decembrie e prima posibilitate când aceasta chestiune poate fi disuctată. Interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează să avem un vot clar cu privire la accesul României la spațiul Schengen. Nu e util să forțăm un vot care poate nu e cel așteptat”, a declarat Iohannis, pe 23 noiembrie.
O zi mai târziu, președintele a declarat că vede posibil un vot în Consiliul JAI din 8 decembrie cu privire la aderarea României la Schengen.
„Continui să văd acest lucru ca fiind posibil. Cred că încă mai avem suficient timp pentru a aborda, pentru a rezolva toate problemele. Este adevărat că unii dintre prietenii noştri au venit cu noi întrebări. Suntem gata să colaborăm şi suntem gata să vedem un vot pe 8 decembrie. Nu este vorba că sunt chestiuni cu totul noi care ar fi apărut, atâta doar că unele parteneriate trebuie întărite, unele aspecte trebuie discutate de o manieră mai cuprinzătoare şi, după părerea mea, toate acestea sunt încă fezabile înainte să aibă loc discuţia de pe 8 decembrie”, a spus şeful statului.
Sunt trei țări care nu și-ar dori ca România să fie primită în Spațiul Schengen
Sunt trei țări care nu și-ar dori ca România să fie primită în Spațiul Schengen. Tonul l-a dat Olanda, prin vocea premierului Mark Rutte.
Între timp Olanda nu mai are acest pretext al MCV-ului. Comisia a spus că nu mai vrea monitorizarea României pe justiție. În schimb, au apărut alte probleme. Guvernul din Suedia are dificultăți în a susține dosarul României: Parlamentul nu și-ar dori aderara țării noastre la Schengen.
Parlamentar suedez: „Nu credem că este în interesul securității interne a Suediei să facă acest lucru.”
Și acesta se plânge că cetățenii români și bulgari le-ar afecta ordinea publică. Europarlamentarii români spun că au asigurări chiar de la Ylva Johansson, comisar european din partea Suediei, care susține România, dar a apărut și a treia țară care s-ar opune: Austria. Ministrul de Interne austriac a spus că nu ar fi momentul extinderii Schengen.
„Este un moment nepotrivit să votăm acum o extindere, când sistemul frontierelor externe nu funcționează. Sistemul este disfuncțional, situația din Europa arată foarte clar că protecția frontierelor a eșuat. Factorul declanșator al rezistenței ar fi fluxul de refugiați care se revarsă în Europa Centrală prin Balcani. Dacă un sistem nu funcționează, el nu poate fi extins”, a declarat Gerhard Karner, ministru de Interne al Austriei
Așadar, oficialul austriac invocă problema migrației. Ministrul român de Interne spune însă că l-a convins pe omologul său austriac că România nu este o sursă a migrației ilegale. Miza este ca subiectul să fie pe agendă. Dacă România ratează intrarea în Schengen anul acesta, de anul viitor va fi și mai greu. La 1 ianuarie, președinția Consiliului JAI e preluată de Suedia.