Opoziţia din Venezuela a convocat sâmbătă mitinguri în întreaga ţară şi în străinătate pentru a revendica victoria în alegerile prezidenţiale de la sfârşitul lunii iulie, îndemnându-i pe venezueleni să "continue lupta" împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, care a fost declarat câştigător şi ai cărui susţinători vor manifesta şi ei, transmite France Presse.
"Este extrem de periculos, dar toţi cei de aici trebuie să continue lupta şi să rămână puternici", a declarat vineri lidera opoziţiei Maria Corina Machado într-un interviu pe reţelele de socializare.
"Tot ce rămâne pentru regim (...) sunt "minciuna, represiunea, violenţa şi demoralizarea. Demoralizarea este strategia regimului", a declarat opozanta, care trăieşte în clandestinitate de două săptămâni.
Manifestații spontane după anunțul realegerii lui Maduro
Anunţul realegerii lui Maduro pentru un al treilea mandat a declanşat manifestaţii spontane, soldate cu 25 de morţi, 192 de răniţi şi 2.400 de arestaţi, potrivit unor surse oficiale.
Opoziţia, care a organizat până în prezent o singură manifestaţie, la 3 august, a făcut apel la demonstraţii de amploare în întreaga ţară şi în peste 300 de oraşe din străinătate. La manifestaţia de la începutul lunii august, Machado a sosit cu un camion, iar la sfârşitul manifestaţiei s-a urcat pe o motocicletă şi a dispărut rapid.
Demonstraţia de sâmbătă este "foarte importantă. Va fi o zi istorică (...) este vorba despre unirea unei întregi ţări (...) Nu există cale de întoarcere şi vom merge până la capăt împreună", a declarat Machado, făcând apel la familii să participe la demonstraţii.
La rândul său, guvernul a planificat un "Mare marş naţional pentru pace şi în sprijinul victoriei preşedintelui nostru Nicolas Maduro" după-amiază la Caracas.
La începutul lunii august, Consiliul Naţional Electoral (CNE) a ratificat victoria lui Maduro cu 52% din voturi, fără a furniza numărătoarea exactă sau rapoartele secţiilor de votare, susţinând că a fost victima unei piraterii informatice.
Potrivit opoziţiei, care a făcut publice rezultatele obţinute de observatorii săi, candidatul său Edmundo Gonzalez Urrutia, care a înlocuit-o pe Machado când aceasta a fost declarată neeligibilă, a câştigat alegerile prezidenţiale cu 67% din voturi, rezultat respins de Maduro.
Opoziţia şi numeroşi observatori nu cred în hacking, considerând că este o invenţie pentru a evita publicarea numărului exact de voturi.
O mare parte a comunităţii internaţionale a fost, de asemenea, sceptică după ce CNE a anunţat rezultatele oficiale.
Uniunea Europeană (UE), în calitate de organizaţie, şi 22 de ţări, printre care Argentina, Canada şi Spania, au solicitat vineri, într-o declaraţie comună citită la Santo Domingo cu ocazia învestirii preşedintelui dominican Luis Abinader, "publicarea imediată a tuturor protocoalelor originale şi verificarea independentă şi imparţială a acestor rezultate, de preferinţă de către o entitate internaţională, pentru a garanta respectarea voinţei poporului venezuelean".