Președintele PSD, Marcel Ciolacu i-a acuzat pe liderii PNL că au făcut o ședință la Sinaia la care s-ar fi stabilit o strategie prin care răspunderea pentru criza din energie să fie aruncată în curtea PSD și ANRE.
„Înțeleg că partenerii noștri de coaliție fac anumite ședințe pe la Sinaia unde hotărăsc ca vinovații să fie cei de la ANRE și să înceapă un atc asupra lui Ciolacu, Gindeanu Rafila. N-am nicio problema pentru că nu facem balet. Totuși, politica înseamnă mai mult decât un sport alb și ușor, dar adevărul e unul singur: politica în energie o face Ministerul Energiei. Politica în sănătate, ministerul Săntății. Nu sunt un fan al celor de la ANRE, dimpotrivă. Dar OPCOM, domnul Ionescu, i-a avertizat pe fostul prim minsitrul domnnul Cîțu și Virgil Popescu despre ce se va întâmpla, și nu s-a luat nicio maăsura, dimportiva i-au ras în nas”, a declarat Marcel Ciolacu.
Miza ședinței PNL de la Sinaia: criza energetică
Invitat la Euronews România, Gheorghe Pecingină, deputat PNL, îi amintește președintelui PSD că există probleme încă nerezolvate la ANRE. Iar miza ședinței liberalilor la Sinaia ar fi fost una singură: criza energetică.
„Sunt ședinte pe care le avem. E absolut normal, suntem în vacanță parlamentară. Președintele partidului, secretarul general, precum și alți membri ai conducerii prarticipă la astfel de întâlniri informale, avem tot felul de teme. Au fost prezenți sute de oameni, nicidecum o ședință secretă, nu a existat o dezbatere în sensul acela. Să aruncăm vina unii pe alții: domnul Ciolacu e de vină sau Grindeanu e de vină. Ce treabă are Grindeanu cu criza energetică?”, a declarat Gheorghe Pecingină, deputat PNL.
Criza energetică, gestionată greșit
Criza energiei a fost gestionată greșit atât de ANRE, cât și de Ministerul Energiei, spune Cristian Seidler, deputat USR ș vicepreședinte al Comisiei pentru Muncă. Seidler pune accent pe felul în care sunt cheltuiți banii pentru compensarea facturilor.
„Ministerul Energiei cere 31 de miliarde de lei pentru plata facturilor și i se dau 2 miliarde, restul de 29 de miliarde lei nu apar la deificit pentru că nu vor fi cheltuiți. Acei bani sunt datorii care se rostogolesc pentru concediile medicale. Sunt în permanentă legătură cu firme care au de recuperat de luni de zile bani de la Fondul de Asigurări de Sănătate. La TVA tot așa din mediul economic știm că rambursările n-au mers. De la Ministerul Finanților știm că există investițiile în prima jumătate a anului n-au mers. Dacă există bani în plus de dat, au ales desigur să nu finanțeze acele facturi și să ducă în criză sistemul energetic național”, a declarat Cristian Seidler, deputat USR, vicepreședinte al Comisiei pentru Muncă.
Soluția pentru micșorarea prețurilor, în viziunea PSD
Problema prețurilor mari s-ar rezolva mai rapid prin reglementarea burselor, consideră Gabriel Zetea, deputat PSD, membru în Comisia pentru Buget.
„Reglementarea prețului înseamnă verificarea costului de producție, când vezi costul de producție care n-a crescut față de acum doi ani, lași să aibă fiecare producător un adaos comercial decent, te uiți pe piața traderilor, acolo unde astăzi nu există nicio regulă, ei pot să cumpere de la Hidroelectrica cu 300 de lei și să vândă pe piața liberă cu 3.000. Vedem firme pe piața din România cu un laptop care au profit sute de milioane. Statul trebuie să reglementeze inclusiv profitul pe care acești traderi pe piață trebuie să le aibă. lângă criticile aduse ședinței organizate de PNL, Marcel Ciolacu l-a somat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, să vină cu un act legislativ până la 1 septembrie pentru susținerea facturilor la energie”, a declarat Gabriel Zetea, deputat PSD, membru în Comisia pentru Buget.