Unul dintre cei mai importanți regizori ai teatrului românesc, Silviu Purcărete, a anunțat că dorește să fie retras de pe lista nominalizărilor la Premiile UNITER, de anul acesta. Decizia lui Purcărete a venit ca urmare a reacțiilor unor regizori tineri care au criticat juriul UNITER și modul în care acesta a făcut nominalizările pentru anumite categorii din competiție.
Scrisoarea lui Silviu Purcărete
Regizoarea Carmen Lidia Vidu a inițiat o petiție care menționa că regizorii și actorii tineri nu sunt prezenți așa cum ar trebui în competiție, în cadrul nominalizărilor.
Regizorul Silviu Purcărete a trimis o scrisoare către UNITER, care apoi a fost publicată pe Facebook, în care cerea ca în schimbul nominalizării sale să fie numit un alt regizor tânăr.
”SENATULUI UNITER
Domnule Preşedinte,
Dragi colegi,
Odată demascat, cum aflu, că am 72 de ani, că sînt de parte bărbătească, ca să nu mai pomenim, Doamne fereşte, şi de alte beteşuguri incorecte politic, mi-am dat şi eu seama că nominalizarea mea pentru un premiu de regie este în răspar cu aşteptările unor tineri confraţi şi surori şi generatoare de agitaţie şi indignări.
Mulţumind adînc celor cinci membri ai juriului pentru «rătăcirea» de a mă fi înscris pe lista candidaţilor la premiu, vă rog sa luaţi în considerare retragerea mea dintr-o competiţie pe care nu mi-am dorit-o şi nu mi-o doresc neapărat şi care provoacă atîta amărăciune şi parapon.
Se ştie că în vremuri grele, cu resurse de hrană împuţinate, mamiferele bătrîne sînt îndepărtate şi sacrificate pentru salvarea exemplarelor tinere, iar noi trăim, într-adevăr, vremuri grele.
Spre împăciuire şi armonie, propun ca, în locul candidaturii mele, juriul sau chiar Senatul însuşi să desemneze pe unul din tinerii sau, mult mai corect, pe una din tinerele leoaice ale regiei românești.
Nimic ironic, doar respect pentru vocea Naturii!
Cu mulţumiri şi deosebită stimă,
Silviu Purcărete
20 Martie 2023,” se arată în scrisoare.
Regizorul Tudor Giurgiu a postat pe contul său de Facebook o reacție, spunând că nu vârsta este importantă, ci calitatea spectacolului.
”Foarte trist. Nu cred cã asta e vocea Naturii, ci vocea Prostiei. Ce vinã au Purcãrete sau Afrim cã fac spectacole bune si cã un juriu, subiectiv ca oricare altul, îi nominalizeazã la premii? De când devine asta un delict si motiv de ultragiu public? Am vãzut în ultimii ani spectacole admirabile ale unor regizori tineri, multi dintre ei premiati de Uniter. Nu e ca si cum n-ar fi avut loc de vreun “mamifer bãtrân”. Dacã esti bun si ai ceva de spus, imposibil sã nu te ridici si sã fii remarcat.
Cel mai de bun simt gest în situatia de fatã ar fi ca leii, leoaicele, felinele viguroase ale Noului Val sã recunoascã cinstit cã au muscat aiurea într-un moment de rãtãcire. Ar fi o elegantã iesire dintr-un impas mai complicat decât pare. PS Invariabil, mã tot gândesc la Ion Caramitru, la leadershipul sãu ferm (adeseori criticat cu argumente juste) si încercam sã-mi imaginez ce-ar fi fãcut într-o atare situatie de crizã. Doar cã, în timpurile sale, asa ceva ar fi fost de neconceput.”
Mai mulți regizori au cerut eliminarea mai multor nume de pe lista nominalizărilor
Aceasta nu a fost singura reacție apărută după anunțarea nominalizărilor. Anul acesta, la categoria ”Cel mai bun spectacol sunt trei nominalizări”: ”Antonin Artaud. Familia Cenci” - în regia lui Silviu Purcărete, ”Oedip Rege” – în regia lui Declan Donnellan și ”Seaside Stories” – în regia lui Radu Afrim.
Un regizor tânăr, Eugen Jebeleanu, a pus o întrebare retorică pe pagina sa de Facebook: ”Este în regulă ca un regizor care face parte din Senatul UNITER să fie nominalizat?”
Membrii Senatului UNITER aleg prin vot secret membrii juriului, cei care fac nominalizările în cadrul Premiilor în fiecare an.
De asemenea, a fost inițiată și o petiție prin care s-a vorbit despre eliminarea de pe lista nominalizărilor a actorului Alexandru Repan, întrucât acesta a fost colaborator al Securității.
În acest caz, UNITER a reacționat și a retras această nominalizare. Discuția este în jurul nominalizărilor, plecând de la faptul că au fost omise anumite piese, printre care se numără ”Pescărușul”, în regia lui Eugen Jebeleanu și ”Exil”, în regia Alexandrei Badea.
O altă dezbatere se referă la faptul că un regizor ucrainean, Andri Zholdak, este nominalizat la categoria ”Cea mai bună regie”, deși au existat acuzații că acesta, în timpul unor repetiții, ar fi agresat unele actrițe.
Directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj: ”Consider inacceptabilă ideea retragerii nominalizării lui Andriy Zholdak”
Pe pagina de Facebook a UNITER a apărut o reacție și din partea lui Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. Acesta spune că este ”inacceptabilă ideea retragerii nominalizării lui Andriy Zholdak” și acuză că decizia a fost ”influențată de ”ideologia „woke” și „cancel culture””.
”Ca director general al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj și, în special, ca președinte al Uniunii Teatrelor din Europa protestez împotriva unor asemenea demersuri care amestecă ideologii extremiste în judecățile de valoare estetică. Totodată atrag atenția că persecutarea continuă a unui regizor ucrainean de excepție prin repetate presiuni ideologice transmite un mesaj extrem de negativ și poate avea consecințe nefaste în contextul evenimentelor politice tragice din zilele noastre”, a mai spus Tompa Gabor.
Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România este o organizaţie profesională, apolitică, neguvernamentală şi nonprofit, constituită prin asocierea liberă a creatorilor din domeniul teatrului, fiind înființată în 1990 și cu o activitate neîntreruptă de 33 de ani.