Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Propunere controversată în Italia: Copiii imigranților să primească cetățenia după 10 ani de școală

Vicepremierul Italiei vrea ca toți copiii imigranților care termină 10 ani de învățământ obligatoriu în țară să obțină automat cetățenie. Partenerii de guvernare refuză. Reforma regimului de obținere a cetățeniei a declanșat o dezbatere amplă în societatea italiană.

Italia: Minorii care termină 10 ani de școală ar putea primi automat cetățenia italiană

Acordarea cetățeniei italiene copiilor născuți din părinți imigranți se află de mult timp în centrul dezbaterilor politice din această țară. Antonio Tajani, viceprim-ministru și lider al Forza Italia, a cerut recent revizuirea legii actuale care datează din 1992 și face acest proces de naturalizare foarte dificil. Oficialul susține posibilitatea acordării cetățeniei celor care termină 10 ani de învățământ obligatoriu în peninsulă.

Deși rămâne un aliat apropiat al lui Meloni, propunerea făcută de Forza Italia nu a fost primită bine de partenerii de coaliție.

Amin este unul dintre cei care ar putea beneficia de modificarea legii. El s-a născut în Somalia și a ajuns în Italia când avea patru ani. După ce a trăit și a studiat aici timp de peste 30 de ani, încă nu se poate considera cetățean italian.

Amin Nour, membru fondator „NIBI Neri Italiani - Black Italians”: Am lucrat întotdeauna legal, am plătit impozite. Mă simt ca un străin în țara mea de origine. Doar culoarea pielii mele e din Africa, eu nu m-am mai întors niciodată în Somalia. Este ca și cum n-ai avea un picior - ești restricționat în tot ceea ce faci. A fi italian este ceva de care poți fi mândru. M-am antrenat mulți ani la karate și am fost foarte bun, dar nu am putut participa la competiții internaționale așa cum o făceau colegii.

De ani de zile, organizația „Salvați Copiii” încearcă să sprijine integrarea copiilor născuți din părinți imigranți.

Raffaella Milano, Salvați Copiii: În Italia, legea este depășită. Este veche de peste 30 de ani și a fost concepută pentru o țară cu oameni care emigrau. A fost creată în principal pentru a proteja fiii acelor italieni care lucrau în străinătate. Între timp, țara s-a schimbat atât de mult, atât în școli, cât și în cadrul comunităților, încât legea trebuie să fie actualizată.

Partidul Liga, condus de Matteo Salvini, este împotriva reformei.

Rossano Sasso, deputat al Partidului Liga: După cum confirmă programul politic și planul de acțiune a guvernului, două partide din trei le spun celor de la Forza Italia că aceasta nu este o problemă comună. Putem vorbi despre ea, o discutăm încă din vară, dar mă îndoiesc că va fi discutată în Parlament. Cu siguranță acest lucru se va întâmpla în rândul partidelor de opoziție, dar nu în rândul partidelor care formează majoritatea în Parlament. În 2022, italienii nu ne-au votat pentru a dezbate Ius Scholae.

Dezbaterea va continua, însă, în lunile următoare. Vicepremierul și partidul său sunt hotărâți să prezinte propunerea în Parlament.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE