Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consilierul președintelui volodimir Zelenski, despre o posibilă pace cu Rusia: ”Un pact cu Putin este un pact cu Diavolul”

Ucraina anunță că a respins un atac masiv al rușilor, pe frontul din Donețk. Institutul pentru Studiul Războiului notează că este vorba despre cel mai mare asalt mecanizat al armatei ruse din ultimele zece luni. Peste 200 de soldați cu 11 tancuri și 45 de blindate au atacat. Iar ucrainenii sunt hotărâți să lupte până la capăt. Consilierul președintelui Zelenski a declarat că: ”un pact cu Vladimir Putin înseamnă un pact cu diavolul”.

Declarațiile lui Mihail Podoliak au fost făcute în contextul în care ministrul ucrainean de externe s-a întors din China, țară considerată un aliat al Rusiei, care a încercat să-și atribuie rolul de mediator al păcii. A fost prima vizită a unui oficial ucrainean de rang înalt la Beijing, de la începutul războiului. Podoliak însă a fost ferm: un acord cu Rusia ar duce doar la intensificarea războiului. 

Mihail Podoliak, consilierul președintelui ucrainean: ”Dacă vrei să faci un pact cu diavolul, care te va târî apoi în iad, iat-o pe Rusia. Tot ceea ce semnezi astăzi cu Rusia, care nu va pierde războiul și nu va purta responsabilitatea legală pentru crimele în masă, înseamnă că semnezi un bilet pentru continuarea războiului la o scară diferită, cu alte părți implicate, cu un număr diferit de oameni uciși.”

Volodimir Zelenki, dialog cu Donald Trump

La sfârșitul săptămânii trecute, Volodimir Zelenski a discutat la telefon cu Donald Trump, pentru prima dată de când liderul republicanilor și-a încheiat mandatul de președinte. Trump a declarat anterior că ar putea pune capăt conflictului dintre cele două țări în doar 24 de ore. Pe lângă asta, el a criticat de mai multe ori amploarea sprijinului oferit de Statele Unite armatei ucrainene.

Mihail Podoliak, consilierul președintelui ucrainean: ”De exemplu, el (Donald Trump n.r,) a vorbit cu președintele Ucrainei și acum, privește complet diferit subiectele precum războiul și pacea în Ucraina. Dacă va intra și mai mult în esență, va veni în Ucraina, de exemplu, și va vorbi cu oamenii care au trăit deja mai mult de 880 de zile de război, adică mai mult de doi ani. Mi se pare că poziția sa va fi complet diferită atât în legătură cu războiul din Ucraina, cât și cu Federația Rusă.”

După mai mult de doi ani de război, poporul ucrainean pare tot mai obosit. Un sondaj de opinie realizat în perioada mai-iunie de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev arată că 32% dintre cei intervievați cred că Ucraina ar putea să cedeze o parte din teritorii pentru a ajunge mai repede la pace. 

Procentul este semnificativ mai mare față de măsurătorile precedente și, mai ales, față de primele luni de la invazia Rusiei, când doar 10 la sută ar fi acceptat un astfel de scenariu. Vladimir Putin insistă însă că-și va retrage trupele doar după ce Kievul va accepta anexarea teritoriilor din estul țării. Volodimir Zelenski spune însă că nu va accepta niciodată astfel de concesii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE