Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China, gata să medieze negocierile Rusia-Ucraina. Autoritățile de la Kiev vorbesc tot mai insistent despre nevoia unui acord de pace

China vrea să contribuie la începerea negocierilor dintre Ucraina și Rusia pentru încetarea războiului. Anunțul a fost făcut de Ministerul de Externe de la Beijing, după întrevederea dintre șefii diplomației chineze și ucrainene. Ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, se află la Beijing în prima sa vizită oficială de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei în februarie 2022.  

 Ucraina este pregătită să înceapă negocieri cu Rusia, dar acestea ar trebui să fie raționale și orientate spre pace, a declarat ministrul de externe de la Kiev, citat de presa ucraineană. Kuleba a avertizat însă că, deocamdată, nu există semnale că partea rusă ar fi disponibilă pentru negocieri de bună-credință. În timpul discuțiilor, autoritățile chineze s-au arătat îngrijorate că, după aproape doi ani și jumătate, războiul este în plină desfășurare și chiar ar putea să se extindă. Beijingul a atras atenția asupra riscurilor nucleare, subiect care ar trebui să fie parte a negocierilor.

Mao Ning, purtător de cuvânt Ministerul chinez de Externe: ”China consideră că soluția pentru toate conflictele trebuie găsită la masa  de negocieri, iar disputele trebuie depășite pe căi politice. Recent, atât Rusia, cât și Ucraina au semnalat dorința de a negocia într-o formulă diferită. Deși condițiile și timpul nu sunt încă stabilite, susținem toate eforturile care conduc la pace și suntem dispuși să continuăm să jucăm un rol constructiv în încetarea focului, încheierea războiului, reluarea negocierilor de pace. China acordă o atenție deosebită situației umanitare din Ucraina și va continua să furnizeze provizii și asistență umanitară Ucrainei.” 

După o lungă perioadă în care Ucraina s-a opus negocierilor de pace cu Rusia și a insistat pe recuperarea teritoriilor ocupate, acum autoritățile de la Kiev, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, vorbesc tot mai insistent despre necesitatea acestor discuții și încetarea războiului. Unii analiști pun această schimbare de optică și pe evoluțiile politice din SUA, principalul furnizor de armament pentru Ucraina. Kievul se teme că o eventuală revenire a lui Donald Trump la Casa Albă ar însemna întreruperea ajutorului militar. 

Și Rusia a anunțat că este dispusă să înceapă negocierile, dar a venit cu o serie de condiții dure pentru Kiev, inclusiv să renunțe la patru regiuni în favoarea Moscovei. 

China este considerată de către țările occidentale un aliat al Moscovei și a fost acuzată în repetate rânduri că susține armata rusă în agresiunea împotriva Ucrainei. Beijingul nu a participat la primul forum internațional privind pacea în Ucraina, organizat luna trecută în Elveția.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE