Regiunea Mării Negre este esenţială pentru apărarea colectivă a NATO și pentru viitorul securităţii europene, spune ministrul român de externe. Vorbind în cadrul Conferinţei privind securitatea regiunii Mării Negre, care are loc la Bucureşti, Bogdan Aurescu a cerut punerea în practică a noului concept strategic al NATO, care definește Rusia drept o amenințare.
Mai mult de două sute cincizeci de lideri politici și militari, nu doar din Europa, au încercat să găsească o cale care să restabilească ordinea internațională firească în zona Mării Negre. Iar această problemă are o soluție simplă – retragerea Rusiei din Ucraina și recuperarea de către Kiev a tuturor teritoriilor vremelnic ocupate, inclusiv peninsula Crimeea. Acest lucru ar permite o nouă arhitectură de securitate în zona Mării Negre. Până atunci însă, România, la fel ca foarte multe alte țări, rămâne alături de Ucraina.
Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe: ”Vă asigur din nou că sprijinul României pentru Ucraina va continua. De asemenea, vom însoți cu hotărâre Ucraina pe calea sa europeană și euroatlantică de integrare. Și vreau să reafirm hotărârea deplină a României de a continua sprijinul nostru multidimensional atât timp cât este nevoie pentru a câștiga acest război. Cu toții ne dorim pace, pace cu respectarea deplină a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, cu respectarea deplină a Cartei ONU și a principiilor fundamentale ale dreptului internațional. Dar negocierile pot începe doar atunci când Ucraina va fi gata și victoria va arăta în modul în care Ucraina o va defini.”
Ucraina cere integrarea rapidă în NATO
Prezenți la conferința de la București, fizic sau prin legătură video, reprezentanții Ucrainei au avut câteva cereri specifice. Evident, încetarea războiului și recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia, dar și primirea rapidă în NATO. Kievul are o promisiune în acest sens, dar nu și o data clară pentru aderarea la alianța militară. Intrarea în NATO ar fi garanția de care Ucraina are nevoie.
Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei: ”Viitorul summit NATO de la Vilnius este momentul potrivit pentru a corecta greșelile din trecut, făcând un pas hotărât înainte pe calea aderării Ucrainei la NATO. Pentru a arăta că ușa nu este doar deschisă, dar există un plan clar cu privire la momentul și modul în care va intra Ucraina. Presupun că înțelegem cu toții acum că frica nu este o strategie. Este timpul să elaborăm o rețea cuprinzătoare de securitate pentru toate națiunile din întreaga regiune care se simt amenințate de Rusia. Este timpul să transformăm Marea Neagră în ceea ce a devenit Marea Baltică - o mare a NATO.”
Rusia, deranjată de discuțiile de la București, a reacționat imediat. Marea Neagră nu va fi niciodată o ”mare a NATO”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Exceptând Ucraina și Rusia, la Marea Neagră au ieșire trei state din alianța militară – România, Turcia și Bulgaria.