Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a precizat că Alianșa va fi alături de Ucraina și îi va oferi tot ajutorul de care are nevoie în încercarea țării de a opri agresiunea rusă de pe teritoriul său.
Analistul de politică externă, Marius Ghincea a explicat la Euronews România că NATO ar putea avea trei direcții de acțiune pentru a oferi mai mult ajutor Ucrainei. Mai mult, acesta a amintit și faptul că refuzul aderării la NATO a Ucrainei și Georgiei în 2008 a fost o greșeală care a permis declanșarea războiului din Ucraina.
„Sunt trei direcții de acțiune pe care NATO ar putea să le adopte. Pe de-o parte NATO trebuie să ofere asistență umanitară populației Ucrainei, pentru ca efectele distrugerii infrastructurii critice din Ucraina și a limitării resurselor energetice să nu aibă efecte dezastruoase din punct de vedere umanitar pentru populația Ucrainei. Al doilea punct este ca NATO și SUA să creeze mecanisme prin care să convingă partenerii din Asia de Est și Orientul Mijlociu să nu mai susțină Rusia în direcția infrastructurii critice civile din Ucraina și să condiționeze spre exemplu o relație americană-chineză ca importurile sau exporturile pe care Rusia le face în relație cu China să fie limitate. Dacă Rusia contiuă cu distrugerea infrastrcuturii critce, cât de realiste sunt aceste strategii este de discutat dar sunt o opțiune care trebuie luată în discuție. Există o discuție între Beijing și Washington cu privire la războiul din Ucraina iar acest subiect poate fi ridicat. Al treilea punct este legat de acțiunile directe pe care NATO le poate lua pentru a ajuta Ucraina la reclădirea infrastrcuturii critice și la oferirea de sisteme de apărare antiaeriene pentru a-și proteja infrastructura care încă există. Ministrii NATO care se întrunesc la București vor discuta despre protejarea infrastructurii critice a statelor membre, pentru că statele membre nu vor vrea niciodată să se afle în poziția în care Rusia sau un alt stat agresor să le distrugă sistematic infrastructura critică, dar trebuie să ne gândim cum putem ajuta Ucraina mai mult în direcția protejării infrastructurii critice”, a precizat Marius Ghincea.
Refuzul aderării la NATO a Ucrainei și Georgiei în 2008 a fost o greșeală
În 2008, președintele rus Vladimir Putin a venit în vizită la București și a stat la aceeași masă cu Traian Băsescu. Atunci s-a discutat și extinderea NATO în Ucraina și Georgia. Însă, decizia nu a fost luată atunci, o greșeală care a dus la războiul de astăzi susține Marius Ghincea.
„În acel moment NATO nu a acceptat să admită Georgia și Ucraina în NATO pentru că din punct de vedere politic și militar cele două state nu erau pregătite. Pentru a adera la NATO nu este suficient doar să vrei, trebuie să îndeplinești și un set de reforme, așa cum România înainte de aderarea la NATO din 2004 le-a luat. Și de asemena, erau și considerentele legate de Federația Rusă. State din Occident precum Germania și Franța se temeau că o aderare a Ucrainei și a Georgiei la NATO ar putea produce o înghețare a relațiilor cu Rusia. Ce putem vedea la un deceniu și puțin după acel eveniment este că a fost o greșeală să nu fie admise la NATO. Dacă Georgia și Ucraina ar fi devenit membre NATO în acel moment este puțin probabil că astăzi am fi vorbit de o invazie rusească în Ucraina”, a conchis analistul.